- Око 60 одсто воде у Мексико Ситију долази из градског подземних водотокова, али то је толико исцрпљено да град тоне застрашујућом брзином. Реч је о потонућу око 20 инча годишње, према недавним истраживањима – наводи се у анализи.

Даље се додаје како град, у којем тренутно живи 22 милиона становника, мањак воде из властитих извора надокнађује пумпањем из околних извора, али у преносу долази до губитака од чак 40 одсто. Мексико Ситију не иду на руку ни климатске промене услед којих су кишни дани и суше с натпросечно високим температурама све дуже.

- Густо насељен Мексико Сити протеже се преко дна језера на великој надморској висини, око 7300 стопа изнад нивоа мора. Изграђен је на тлу богатом глином, у коју сада тоне. Склон је потресима и врло је осетљив на климатске промене. То је можда једно од последњих места које би неко данас изабрао за изградњу мегаграда. Због неадекватне инфраструктуре, кишница из раздобља великих падавина не обнавља водотокове – набраја ЦНН проблеме мексичке престолнице чије власти у раздобљима изразито високих температура какве тренутно владају у том граду, прибегавају редукцијама воде у славинама и њеном довозу цистернама у градске четврти.

Несташиће нису неоуобичајене

Део становника Мексико Ситија, попут оног у ком живи саговорник ЦНН, Алехандро Гомез, који немају спремнике за воду које би напунили водом из цистерни, у додатном су проблему.

- Тешко је, треба нам вода, јер је неопходна за све. Несташице нису неуобичајене у овом делу града, али овај се пут чини другачијим. Тренутно имамо вруће време. Још је горе, ствари су компликованије – казао је Гомез за споменути медиј. Његова породица воду потребну за хигијену црпи хватањем воде из котлића у WЦ-у.

- У моме суседству неколико породица пати од недостатка воде већ недељама, а преостала су још четири месеца да кише почну - рекао је Кристијан Домíнгез Сармиенто, атмосферски научник с Националног аутономног универзитета Мексика (УНАМ).

Политичари у Мексику, умањују сваки осећај кризе, али неки стручњаци кажу да је ситуација сада досегла тако критичне размере да би, упозорава исти извор, Мексико Сити могао скочити према "нултом дану" за неколико месеци у којем ће славине пресушити у огромним деловима града. У осврту на капацитете водни систем Цутзамала, мреже резервоара, црпних станица, канала и тунела у околини Мексико Ситија, ЦНН истиче како Цутзамала снабдева око 25 одсто воде коју користи Мексичка долина, укључујући и главни град. У условима тешке суше, додаје се, Цутзамала ради на око 39 одсто капацитета и "чами на историјском најнижем нивоу".

- То је готово половина количине воде коју би требало имати - казала је Фабиола Соса-Родрíгез, шефица одељења за економски раст и околину на Метрополитанском аутономном универзитету у Мексико Ситију.

Цена глобалног загревања

Споменути медиј подсећа да је у октобру прошле године Цонагуа, национална комисија за воду, објавила да ће ограничити воду из Цутзамале за осам одсто ‘како би осигурала снабдевање становништва питком водом с обзиром на јаку сушу‘. Само неколико недеља касније, према истом извору, мексички званичници су значајно пооштрили рестрикције, смањивши количину воде коју систем испоручује за готово 25 одсто, окривљујући за то екстремне временске услове. Преноси се и апел Гермáна Артура Мартíнеза Сантоје, главног директора Цонагуе за предузимање мера како би се вода коју Цутзамала има могла дистрибуирати током времена и спречило да тај извор нестане.

Разматрајући водоснабдевајуће сценарије за Мексико Сити у надолазећим недељама и месецима ЦНН полази од података да око 60 одсто Мексика доживљава умерену до изузетну сушу, док је исти показатељ за Мексико Сити 90 одсто површине града у озбиљној суши.

- Отприлике смо у средини сушне сезоне с одрживим порастом температуре који се очекује до априла или маја - рекла је Хуне Гарсиа-Бецера, доцент инжењерства на Универзитету Нортхерн Бритисх Цолумбиа. Дугорочни тренд глобалног загревања узрокованог људским деловањем зуји у позадини, коментарише ЦНН, додајући како загревање подстиче даље суше и жешће топлотне таласе, као и јаче кише кад стигну.

Фото: Профимедиа

 

 

Нулти дан

Прошлог лета су се у Мексику могли видети брутални топлотни таласи који су захватили велике делове земље, што је однело најмање 200 живота, подсећа споменути медиј. Такви топлотни таласи, додаје се, били би готово немогући без климатских промена, према анализи научника. Локални медији у Мексико Ситију, преноси ЦНН, су почетком фебруара нашироко саопштили да је званичник из компаније Цонагуе рекао да би без значајне кише ‘нулти дан‘ у снабдевању водом могао наступити већ 26. јуна ове године. Власти, додаје се, од тада покушавају уверити становнике да неће бити нултог дана.

- На конференцији за новинаре 14. фебруара, мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да је у току рад на решавању проблема с водом. Градоначелник Мексико Ситија, Мартí Батрес Гуадарама, рекао је на недавној конференцији да су извештаји о нултом дану лажне вести које шире политички противници – напомиње ЦНН, жалећи се да је Цонагуа одбила њихове захтеве за интервју и није одговорила на конкретна питања о изгледима за нулти дан.

Мексико Сити, како каже Соса-Родигуез, могао би остати без воде пре почетка кишне сезоне ако настави да је користи на исти начин. Вероватно је да ћемо се суочити с нултим даном, додала је суговорница америчке телевизије.

Колапс водоснабдевајућег система Цутзамале не би значио да цео Мексико Сити остаје без воде јер су, подсећа ЦНН, неки делови града прикључени на друге системе. Но, закључује се, у сценарију ‘нултог дана‘ велика већина становника остала би без воде. Већ сада, према истоме извору, неки делови града немају воде из славине и по две недеље па се спремник воде из цистерни плаћа и до 100 долара.

(Блиц/ЦНН)

БОНУС ВИДЕО: