Одавнина смо се нагледали разних архитектонских чуда. Једно такво управо је у Белој Паланци.

Викендицу ни на небу ни на земљи саградио је Мирослав Павловић у својој 24. години. На неприступачној стени, далеко од града, а и од пута.

Ову кућу наш јунак је саградио голим рукама, јер није било струје, електричне дизалице, мешалице, нити ичега савременог што би му помогло у градњи.

До врха стене требало је допремити материјал. На стази до викендице наилази се на витло, које је Мирослав сам ручно направио за потребе извлачења материјала на стену.

- Сваку машину коју користим у грађевинарству сам правим - рекао је Мирослав.

 

Терен није дозвољавао да се ова кућа гради по архитектонским принципима већ се градила од крова, па ка темељу. Има овде материјала који поседује свака кућа. Мада како је Мирослав допремио воду, песак, цемент и како је мешао малтер без струје и агрегата?

- Није било струје, а имали су мешалицу на гориво. Мешалица се потом константно гасила. Једне ноћи сам пошао и направио ручну мешалицу која брже ради него обична мешалица - истакао је Мирослав.

Фото: Јутјуб принтскрин/PRVA

 

 

Мирослав је рођен у селу Ореовац у близини ове куће. Чувајући стоку у околини, стално је гледао стену и као дванаестогодишњи дечак направио пројекат за кућу баш ту. Мирослав је 12 година убеђивао комшију да му прода стену јер се налазила на његовом плацу. Дечачки сан му се остварује у 24. години а кућу је подигао за две године.

- Ја сам то пројектовао, нигде кикс нисам направио у изградњи. Ја сам у 23. години знао да заварим и под притиском. Ова кућа је изварена од стране моје руке. То је дар од Бога - рекао је Мирослав.

Иако је завршио само 4 разреда основне школе. Мирослав је најтражени грађевинар у белопаланачком крају.

- Што ја пројектујем, то траје. Зато ме људи и траже. Све што други мајстори не прихвате, ја прихватим. Најбитније је да буде функционално, ако је функционално, онда има и естетику. Када кренем да градим кућу од темеља до крова, ја тачно знам напамет шта и где. Телефоном могу да кажем човеку како да изврши припрему. Само им кажем слушајте и ништа друго - рекао је Мирослав.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: