- Постоји јединство о томе да је четврти талас пандемије веома озбиљан, да је регионално довео до делимично драматичне ситуације у здравственом систему, на шта савезна држава и покрајине морају заједно и одлучно реаговати - саопштио је портпарол немачке Владе Штефен Зајберт.

Истакао је да је констатовао да је приоритет да се јасно повећа број вакцинација и да се до Божића омогући до 30 милиона вакцина, било прве, друге или треће дозе. За то је, како наводи, неопходно проширити круг оних који могу спроводити вакцинацију.

Успостављање новог Кризног штаба при канцеларији канцелара, којим ће управљати генерал Карстен Бројер, треба да допринесе кооординацији и сарадњи у управљању кампањом вакцинације, испоруци и расподели вакцина.

Савезне власти и покрајине су уверене да су потребне додатне мере да се смањи дневни број новозаражених и што пре смањи притисак на болнице, наводи се у саопштењу немачке Владе.

- Због тога сада савезне власти и покрајине разматрају различите предлоге. У те предлоге спадају увођење свеобухватног ограничења контаката, пре свега невакцинисаних и приликом приватних сусрета, проширење 2Г правила на трговину и ограничења код манифестација. Поред тога, треба што пре припремити одлуку о увођењу опште обавезне вакцинације - додаје се у саопштењу.

Детаљи нових мера биће, како је најављено, израђени до четвртка и онда ће о њима бити донета заједничка одлука.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".