Варијанта је забележена недавно и потврђени случајеви су још углавном концентрисани у једној провинцији у Јужноафричкој Републици, али су случајеви пријављени и у Боцвани, Хонгконгу и Израелу. Последњи случајеви присуства овог соја потврђени су јутрос у Аустрији.

Од раније сој је постао присутан у Европи. У Холандији је прво регистрован, а пре пар дана у Белгији је потврђен први случај новог соја корона код младе жене, која није била вакцинсана, а која се вратила из Египта.

У јавности се одмах се постављају питања о томе колико брзо се нова варијанта шири, да ли је способна да заобиђе заштиту коју пружају вакцине и шта треба учинити у вези са тим

Много је спекулација, али је за сада врло мало јасних одговора.

Шта знамо до сада?

Варијанта се зове Б.1.1.529, али јој је СЗО у петак дао име "омикрон".

Такође је невероватно еволутивно напредна. Професор Тулио де Оливеијра, директор Центра за епидемијски одговор и иновације у Јужноафричкој Републици, рекао је да постоји "необична констелација мутација“ и да се "веома разликује“ од других варијанти које су кружиле.

- Ова варијанта нас је изненадила, има велики еволутивни скок у еволуцији и много више мутација него што је очекивано - рекао је он.

Сој има укупно 50 мутација, од тога чак 32 на спајк протеину, који је мета већине вакцина и кључ који вирус користи да откључа врата наших ћелија.

Зумирајући још више до домена за везивање рецептора (то је део вируса који остварује први контакт са ћелијама нашег тела), он на том месту има 10 мутација. Поређења ради, делта варијанта на том домену има две мутације.

Овај ниво мутације се највероватније развио у једном од имунокомпромитованих пацијената, а неки научници сумњају да је у питању био пацијент са недијагностикованом инфекцијом ХИВ-а.

Много мутација не значи аутоматски да су оне лоше. Важно је знати шта те мутације заправо раде. Али научнике највише брине то што је овај вирус сада радикално другачији од оригинала који се појавио у Вухану у Кини пре две године. То значи да вакцине, које су дизајниране да се боре против оригиналног соја, можда неће бити тако ефикасне.

Неке од мутација су раније виђене у другим варијантама, што даје увид у њихову вероватну улогу у овој варијанти. На пример, чини се да ће мутација Н501 олакшати ширење новог соја. Постоје неке мутације које отежавају антителима да препознају вирус и могу учинити вакцине мање ефикасним, али постоје и друге које су потпуно нове.

Ипак, кључни разлог бриге научника јесте чињеница да је у Јужноафричкој Републици међу дијагностикованим инфекцијама удео Б.1.1.529 сада већ близу 90 одсто. За то је новом соју требало само 25 дана од када је забежено да је премашио више од један одсто случајева. За досизање толиког удела високо заразној делти требало је чак 100 дана, а бета након првих 100 дана није досегла нити 50 одсто удела у свим случајевима.

Другим речима, тренутно највише брине способност нове варијанте да брзо истискује остале сојеве, што се чини заиста застрашујућим.

Међутим, свеукупно епидемиолошка ситуација у Јужноафричкој Републици и даље није нарочито лоша. Задњих дана у Африци бележе повећани број позитивних тестова, али сви епидемиолошки подаци још нису помно анализирани. У Јужноафричкој Републици још не постоје докази формирања новог таласа пандемије.

Било је много примера варијанти које су на папиру изгледале застрашујуће, али у стварности нису толико биле. Бета варијанта је највише бринула људе почетком године јер је била најбоља у избегавању имуног система, али на крају је делта била та која је завладала светом.

Научне студије у лабораторији ће дати јаснију слику, али одговори ће доћи брже из праћења вируса у стварном свету. Још је рано доносити конкретне закључке, али забрињавајуће знакове треба схватити озбиљно, пише Би-Би-Си.

Необично је, такође, што се сој може открити анализом резултата редовних ПЦР тестова, без употребе геномског секвенцирања, али то ће олакшати његово праћење.

Јеш једно од питања које чека одговор је како ће се нови сој понашати у земљама са високом стопом вакцинације, с обзиром на то да она у Јужноафричкој Републици износи само 24 одсто.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".