Др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш, рекао је да је дечак од 16 година преминуо прошле недеље у овој установи од ковида и да је дете имало висок индекс телесне масе, односно било гојазно, што је, иначе, велики фактор ризика у ковиду.

- Адолесцент из Врања, који је био 2005. годиште и имао је висок индекс телесне масе, с тешком клиничком сликом ковида примљен је у УКЦ 24. октобра. Смештен је на ковид одељење Клинике за дечје интерне болести и од самог почетка био је на такозваном хај-флоуу, односно високом протоку кисеоника - каже др Перишић и додаје да је услед погоршања стања, деветог дана, односно 4. новембра, пребачен на респиратор:

- Међутим, 18. новембра увече нагло су му пали притисак, сатурација и срчана фреквенција. Покушана је реанимација, која, нажалост, није успела и лекари су могли само да констатују смрт - наводи др Перишић и додаје да су адолесцента лечили анестезиолози, дечји хирурзи, ОРЛ специјалисти, грудни хирурзи и кардиохирург.

Отац дечака В. З. рекао је да су лекари дали свој максимум и похвалио све њихове покушаје да сачувају дете. Отац није желео да коментарише јер је породица у великом болу, пишу Новости.

Педијатар др Дејан Јонев из Џ "Др Симо Милошевић" казао је за Курир да гојазност и придружене болести, попут астме или дијабетеса, код сваког пацијента дају повећан ризик у инфекцији.

 Код гојазне деце је повећан ризик зато што је већа пријемчивост вируса за масно ткиво. Претпостављам да је у овом случају реч о зарази делта сојем, за који је доказано да хара међу децом и да је далеко заразнији и брже се шири. Деца нам све више оболевају, заврше на респиратору и, нажалост, умиру, а неки старији пацијенти прођу с лакшом сликом. Нема више правила и видели сте да нико није поштеђен.

Преминуло 10 деце

- 2020. преминула су два новорођенчета и двоје деце старости од једне до четири године

- 26. априла 2021. дечак од девет година из Врања преминуо је у УКЦ Ниш због обостране упале плућа изазване коронавирусом

- 19. октобра шеснаестогодишњи ученик средње школе у Крушевцу, позитиван на коронавирус, преминуо код куће

- 29. октобра дечак од 13 година преминуо је у сомборској болници од плућне емболије, која је била последица прележаног ковида регистрованог месец дана раније, а дечак је био гојазан и имао је дијабетес

- 4. новембра умро тинејџер стар 17 година из Чачка пошто се три недеље борио за живот на респиратору у Институту за мајку и дете, био је гојазан

- прошле седмице преминула беба у Тиршовој после шестонедељне борбе лекара да је спасу, која имала је свега 10 дана када је примљена у ову болницу.

- 18. новембра тинејџер стар 16 година умро је у УКЦ Ниш од последица коронавируса.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".