- Допустите ми да одговорим на ваша питања унапред: не, нисмо у целибату, и да, сумњам да ми не верујете у потпуности. И разумем вашу сумњу. Наиме, заједничка брачна постеља дубоко је уграђена у културу и симбол је здраве везе. Одвојено спавање и чак и више од тога, да имате одвојене собе ако имате места, јасан је знак да је веза у кризи или сте у најмању руку имали експлозивну свађу, а једно од вас двоје бира, или му је наређено, да спава на каучу, зар не - прича Патриша Герисон, која се са супругом слаже одлично, но није никад с њим спавала. Свјесна је да њихов необичан аранжман не одговара свима.

Ипак, неко време спавање у одвојеним креветима било било је модерно. Од раних 1900-их до 1950-их, одвојени кревети сматрани су здравијима и модернијима. Но, до шездесетих то је готово заборављено и заједничко спавање постало је норма и знак стабилности брака за припаднике средње класе. Ипак, виши слојеви углавном су игнорисали ова правила кућног понашања - једна од њих је и Краљица Елизабета која је истакла како она и принц Филип имају одвојене спаваће собе. Наравно да сада Чарлс и Камила настављају традицију.

Разлози које наводе су бескрајни, од тога да се добро наспавају, а кад желе интимност, лако се договоре.

Фото: Профимедиа

 

- А и за мене, припадницу средње класе, одвојено спавање је питање преживљавања. Пре него што смо се венчали, покушала сам да преспавам целу ноћ у истом кревету у којем смо имали секс - а то је углавном био мој кревет. Иако сам преживела већину тих ноћи, све скупа било је стресно - навела је Патриша.

Из сна би је тргнуло не само хркање, већ и стварно присуство некога ко спава покрај ње. Имала је осећај да јој је нешто одузето.

- Упознали смо се кад смо били у раним 40-има, обоје смо иза себе имали тешке бракове. Тако смо се у рушевинама тих несрећних веза питали хоћемо ли имати довољно поверења да поновно отворимо своја срца, и били смо захвални и изненађени што смо се тако дубоко заљубили. Наши заједнички тренуци били су опуштени, наши разговори отворени. Упознала сам га кад сам била емоционално потиштена, а кад ме привио уз себе, осећала сам се прихваћено и сигурно - навела је.

Све је било супер, осим спавања. Наиме, лупање, помицање, покривач, одласци у купатило, све јој је то сметало. Напросто није могла довољно да се опустити како би се наспавала.

- Све је било подношљиво док се није уселио. Неко време комбиновао је живот код мене и својих родитеља, који живе пола сата вожње даље. Наиме, мој син имао је пет година и нисмо имали довољно места - навела је.

Фото: Профимедиа

 

Кад је спавала поред њега, покушавала је све, од таблета до медитације и другачијих одлазака у кревет, но ништа није помагало. Једног дана је толико била неиспавана да се скоро аутом забила у дрво - тад је схватила да је време за разговор те да треба нешто променити.

- Била сам уморна и очајна, па сам одлучила да будем потпуно искрена, више нисам имала избора. Рекла сам му да хрче гласно и то сваке ноћи. Мој посао је патио и једва сам возила. Сваки дан сам била све горе, изнервирана и тужна. Све сам испробала и даље нисам могла да заспим па сам га питала како бисмо могли заједно да решимо тај проблем - присећа се.

У почетку је супруг имао одбрамбени став, питао се па зар уистину може бити тако лоше. Она му је рекла да ће га снимити ако му треба доказ.

- Било је ту још нешто, недостајао ми је простор. Соба са мојим личним печатом, мојом личношћу. Место где бих могла да будем потпуно сама. Нешто на шта сам се навикла и ценила током раздобља између бракова - изјавила је.

Убрзо је схватила да мора да покрене расправу о карактерима, јер је он екстроверт, а она интроверт. Морала је да рашчисти неке ствари које су биле кључне за њено физичко и ментално благостање.

Фото: Профимедиа

 

- Требало му је неколико дана да прихвати ситуацију, а на крају је и признао да би и њему промена добро дошла. Испоставило се да је и њему сан испрекидан због мојих захтева, стога се брзо сложио. Лако смо се договорили око соба и распореда кревета - навела је.

И тако су ствари кренуле набоље.

- Много тога се променило од тих првих разговора. Венчали смо се, селили неколико пута, пазећи да свако има своју собу, видели како наша деца одрастају и напуштају гнездо те пребродили успоне и падове живота у 21. веку - испричала је.

Годинама никоме нису рекли за тај распоред спавања, уверени да ће породица и пријатељи ту идеју сматрати алармантном или у најмању руку чудном.

- У последње време некоме откријем ту нашу тајну, јер је одвојено спавање данас чешће. Недавна анкета каже да готово 1 од 4 брачна пара спава у одвојеним креветима – али још се само шапуће о томе - наводи.

Мисли да је време да 'разведени у сну' престану да се стиде тако да они који се муче у једном кревету коначно покушају да се наспавају.

- Припадници краљевске породице и више класе не би требало да буду усредсређени на добар сан док смо ми, којима је уистину потребан, спутани друштвеним правилима која могу да функционишу за неке, али не за све - изјавила је.

- Јесам ли повремено пожелела ноћ када се окренем и он је поред мене? Наравно. У том магловитом стању између јаве и сна, уверена сам да је мој 'развод у сну' био компромис. Нисам имала топлину и близину мажења, и често ми недостаје у тим тихим сатима. Али одвојено спавање ми даје енергију потребну да радим све остало, као пун и потпуно свестан партнер. А кад се спојимо у једном од тих кревета, потпуно сам будна, управо захваљујући томе - закључила је, пише Хафингтон Пост.

БОНУС ВИДЕО: