Мајда Јанежић Марић има дугогодишње искуство у области дечије психологије и овом приликом је одлучила да свим родитељима да корисне савете који им могу помоћи да васпитају своју децу на прави начин и од њих направе добре људе.

Између осталог, Мајда се дотакла и феномена "покварени семафор" који настаје када родитељи нису доследни у својим одлукама шта је детету дозвољено, а шта не.

Фото: Профимедиа

 

 

- Дешава се да родитељи не могу да успоставе уједначене ставове око тога шта су границе. Постоје ситуације када се родитељи међусобно разликују, један је попустљивији, други је строжији или када дете често борави код бака и дека или неког другог ко га чува, па због тога долази до разлике у ставовима. Када дође до ситуације да родитељи захтевају једно, а када се дете нађе у другом окружењу онда важе друга правила и ми то назимо "покварени семафор". Дете тада разуме да црвено није увек црвено, као и да зелено није увек зелено, па стигнемо и до неког тинејџерског узраста када дете каже да његове казне зависе од расположења родитеља, што никако није добро. Наравно да понекад може доћи до одступања, али тада родитељ та одступања мора да брани - рекла је Мајда Јанежић Марић за "Новости".

Веома корисне савете које треба да послуша сваки родитељ, можете погледати у видеу испод: