Он је преминуо у болници у Орегону 2013. године након срчаног удара - али невероватне слике његовог јединственог изгледа и даље круже интернетом.

Пол је рођен као дечак светле пути, пегав и црвенкасто плаве косе, али је почео да узима колодијално сребро - суспензију сребра у течној бази - 1998. након што је видео оглас у новом часопису који је обећавао здравствене предности. Узимао је око 300 милилитра дневно домаћег напитка и почео је да развија руменкасту нијансу, која се истицала захваљујући његовој плишаној белој бради и коси.

Наиме, Пол Карасон је од рођења боловао од тешког дерматитиса. Упркос деценијама разних третмана, лице му је и даље било иритирано и црвено, што се, уз Полову светлу кожу, одмах приметило.

После свог 50. рођендана, Пол је одлучио да му је доста западне медицине и одлучио је да покуша са традиционалнијим методама уместо да користи антибиотике. Пол је посегнуо за колоидним сребром, које има антибактеријски ефекат. У прошлости, чак и пре појаве пеницилина, често су се користили за борбу против бактеријских инфекција.

Фото: Јутјуб принтскрин/Inside Edition

 

 

Сребро има антибактеријска својства и коришћено је за борбу против инфекција хиљадама година, али је изашло из употребе када је 1930-их развијен далеко моћнији лек - пеницилин. Наставио је да се продаје у неким лековима без рецепта све до 1999. године, када га је ФДА, амерички регулатор за лекове, забранио јер изазива аргирију.

Ретка кожна болест настаје када се сребро нагомилава у телу током дужег временског периода, претварајући кожу, очи, унутрашње органе, нокте и десни у плаво-сиву боју, која постаје израженија када је изложена сунчевој светлости.

Оно што Карасон, међутим, није знао је да ће сребро које конзумира временом обојити месо. У Половом телу концентрација елемента је била толико висока да су променили боју не само његова кожа, већ и унутрашњи органи. Ова болест се зове аргирија.

Нажалост, Пол није ни схватио да му кожа постаје плава све док му један пријатељ није дошао у посету.

- Погледао ме је и рекао: 'Шта то имаш на лицу?' 'Немам ништа на лицу!' Он каже: 'Па, изгледа да имаш маскирну шминку или тако нешто.' И богами, ушао је и био је веома светле пути, као што сам ја био некада. И тада ме је погодило - испричао је Карасон једном приликом.

Он је такође признао да није само пио раствор са сребром, него да га је утрљавао и у кожу.

Такође је почео да примећује промене у свом здрављу:

- Проблем са рефлуксом киселине који сам имао је потпуно нестао. Имао сам артритис у раменима толико да нисам могао да скинем мајицу. И следеће што сам знао, једноставно је нестало - тврдио је Пол и додао да "нема ни најмање сумње" да га је колоидно сребро излечило.

2008. медији су чули за Карасона. Човек је искористио својих пет минута славе и појавио се у многим емисијама и дао бројне интервјуе.

У интервјуу за "Тодаy" 2008. године, Пол је напоменуо да плава кожа има неке предности - наиме, много је теже изгорети на сунцу. Међутим, признао је да су га узнемиравали погледи других, због чега се повлачио од људи и водио усамљенички живот.

У истој емисији, Пол је признао да мрзи надимак "Папа Штрумпф".

Наравно, све зависи од тога ко то каже. Ако му дете притрчи и назове га Тата Штрумпф, Пол ће се искрено насмејати. Али другачије схвата када га одрасли тако зову.

Тужан крај живота Пола Карасона

Нажалост, последње године Половог живота биле су веома тужне. Тешко је проналазио посао, раскинуо је са вереницом и био је хронично болестан. Имао је рак простате и проблеме са срцем.

2012. године Пол је изгубио дом и морао је да се врати из Калифорније у родни Вашингтон, где је живео у склоништу за бескућнике. У септембру 2013, Пол је умро од срчаног удара у болници у Вашингтону. Имао је 62 године.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: