Уједињени Арапски Емирати и Египат договорили су се око изградње новог града на медитеранској обали те северноафричке државе.

Фонд за богатство Абу Дабија (АДQ) према наводима Блумберга предводиће конзорцијум који планира да уложи 35 милијарди долара у изградњу града који ће се налази 350 километара северозападно од престонице Каира.

Египатски премијер Мустафа Мадбули описао је план развоја Рас Ел-Хекма као највећи посао у историји његове земље. АДQ је рекао да очекује да ће привући више од 150 милијарди долара улагања за пројект.

Мадбули је рекао да ће Египат добити 24 милијарде долара нове ликвидности као резултат договора.

- УАЕ ће такође претворити својих 11 милијарди долара депозита у египатској централној банци за финансирање подухвата - рекао је Мадбули.

Иностране обвезнице Египта порасле су након информације, а владине доларске новчанице, које доспевају 2051. године, скочиле су 4,5 центи по долару, што је рекордни скок.

Финансирање је подстицај напорима Каира да се ухвати у коштац с најгором валутном кризом у последњих неколико деценија и могло би да му помогне у спровођењу дуго очекиване девалвације валуте која би била четврта у Египту од почетка 2022. године. ММФ је месецима позивао на тај корак, међутим, власти су вероватно чекале знатан прилив стране валуте.

Египат би требало да добије 35 одсто од профита од пројекта Рас Ел-Хекма док су Емирати у склопу пројекта пристали и на заједничко улагање у међународну ваздушну луку на том подручју.

Пројекат подразумева и изградњу финансијске четврти за привлачење међународних компанија, школа, болница, универзитета, марине за јахте и крузере...

- Египат очекује да ће привући осам милиона додатних туриста након изградње града. Договор представља почетак исправљања курса египатске привреде - рекао је Мадбули и назвао договор "поруком поверења" из УАЕ.

Египат би могао да добије више средстава. Такође се приближава споразуму с ММФ-ом о договору који би могао да доведе друге партнере и повећа његов тренутни пакет помоћи од три милијарде долара на више од 10 милијарди. ММФ је иначе одложио две ревизије постојећег програма Египта док је чекао да земља испуни обећања која су укључивала доношење истински флексибилног курса.

Пакт ће продубити везе између Египта и УАЕ. Енергетски богата заливска земља кључна је подршка председнику Абдел-Фатаху Ел-Сисију.

- Величина улагања далеко је већа од онога што смо очекивали - рекао је економиста Фарук Соса из Голдман Сацхс Гроуп Инц.

Последњи талас финансирања УАЕ почео је 2022. године са депозитом од 5 милијарди долара у египатској централној банци, а АДQ је платио око 2 милијарде долара у пословима који су укључивали куповину око 18 одсто највећег зајмодавца те афричке државе.

Прошле године АДQ је потрошио 800 милиона долара на мањинске уделе у државним нафтним и хемијским компанијама. Компанија из УАЕ купила је 30 одсто удела у највећој египатској дуванској компанији за 625 милиона долара док су Египат и заливска земља у септембру потписали споразум о замени локалне валуте вредан око 1,4 милијарде долара.

(Јутарњи)

БОНУС ВИДЕО: