Мушкарац, који ради као лични тренер, постао је први човек на свету који се попео до највишег врха у Африци и сишао са њега ходајући уназад. Бен Стјуарт (32) из Нортемптона пео се и спуштао низ Килиманџаро у Танзанији како би прикупио новац за британску фондацију Срце, добротворну организацију која финансира истраживања кардиоваскуларних болести.

Стјуарт је претходно освојио највиши врх у Британији, такође ходајући уназад.

Стјуартов деда је умро од срчаног удара 2010. у његовој 65. години, што му је био додатни мотив за подухват.

- Новац који је Бен прикупио помоћи ће да се финансирају истраживања која спасавају животе, што ће нас приближити открићима која би могла са спасу и побољшају животи милиона људи - рекао је Џон Фостер, представник фондације.

Стјуарт је рекао да му је ово била "најтежа ствар коју је урадио у животу". Две особе, једна из Јужне Африке и једна из Непала, ходале су уназад 5.895 метара до врха афричке планине, али се нису на исти начин спустиле назад.

Стјуарт је имао тим који га је усмеравао и рекао је да се није плашио да ће пасти. Током припрема за подухват, користио је посебну справу која му је помогла да ојача врата како би могао да издржи дуге периоде током којих је гледао преко рамена.

(ББЦ на српском)

БОНУС ВИДЕО: