То је најчешће случај због адиктивног својства никотина. Осим навике и физичке зависности код пушача се развија и психолошка зависност.

Петодневни план је један од најстаријих и најделотворнијих програма за престанак пушења. Први пут су га објавили др Џ. Вејн Мекфарланд и Елман Џ. Фолкенберг 1964. године. Петодневни план користи се у целом свијету, а до сада је имао преко 20 милиона полазника. План су признале Светска здравствена организација, Америчко друштво за борбу против рака, Америчко удружење за болести плућа и Америчко удружење за болести срца. Током програма, учесници се воде кроз петодневну, етапну промену свакодневних навика и постижу циљ, тј. одвикавање од пушења. Кроз психолошку мотивацију, као што су охрабрујуће реченице и физичке промене, као што је промена у начину исхране, петодневни план сузбија жељу за цигаретом и пушачку рутину. У плану су обрађена и друга питања, нпр. добијање на тежини и симптоми никотинске апстиненције, као и алтернативне активности на превазилажењу тих бојазни и задржавања статуса непушача. 

Осим што угрожава ваше здравље и здравље чланова ваше породице, дуван је и опасан по животну средину. Кардиолог проф. др Петар Боровић открива три најлакша начина да постанете непушач.

Фото: Профимедиа

 

- Најлакши начин за престанак пушења је препарат на бази цитизина (биљне супстанце), који се може купити у апотеци. Нема журбе са храном, нема нервозе и за три до пет дана постајете непушач.

- За то време цитизин се везује за никотинске рецепторе, а жеља за дуваном нестаје, особа заборавља да упали, а неки људи чак почну да осећају мирис дувана. Кутија траје месец дана, а пошто је у питању биљни препарат, нема нежељених ефеката - објашњава др Боровиц́.

Други најлакши начин је да купите жваку са никотином, такође у апотеци.

Фото: Д.Дозет/Профимедиа

 

- Има оних од два и четири милиграма, а слабије су и делотворније јер ове друге мало пецкају и непријатне су. Чим устанете ујутру, жваћите жваку два до три пута, никотин улази у мозак и жеља нестаје. Жвака се не баца, држи се између образа и десни и жваће 10 до 12 минута док се не потроши њен укус, што је око два до три сата. Ова метода је такође добра, али лекови су ефикаснији - наглашава кардиолог.

Ако вам ништа од овога не одговара, покушајте са 1% раствором сребрног нитрата.

- Када осетите жељу да запалите цигарету, узмите раствор, гурните га у уста, испљуните и цигарета ће бити одвратног укуса. Неће вам пасти на памет да запалите ватру. Према томе, решење помаже, показало се као веома делотворно, само га треба имати са собом - каже др Боровић.

БОНУС ВИДЕО: