Пролеће је пред вратима, што значи да дани полако постају дужи, светлији и топлији. Иако су ово добре вести за наше вртове, топлије време такође значи да ће мрави ускоро бити активнији.

Мрави могу проузроковати много проблема у домовима, јер улазе у ормаре, храну па чак и у хладњаке.

Стручњак за складиштење Крис Хатон, открио је за како хумано уклонити штеточине из домова.

1. Сирће

Сирће је одлично средство за чишћење и може да се користи за уклањање каменца и прање прозора те се, такође, може користити за одвраћање штеточина попут мрава. Крис је објаснио како користити бело сирће за одвраћање мрава.

Фото: Профимедиа

 

- Попрскајте раствор једнаких делова сирћета и воде око улазних тачака, стаза мрава и познатих подручја заразе. То прекида њихове мирисне трагове и одвраћа мраве од повратка - открио је.

2. Етерична уља

Одређена етерична уља, попут уља метвице, чајевца и цитруса, "природни су репеленти против мрава", казао је Крис.

Уместо употребе чистих етеричних уља, стручњак је предложио њихово мешање са водом. Једноставно помешајте неколико капи ових уља са водом и распршите раствор по свом дому како бисте одвратили мраве.

Фото: Профимедиа

 

Усредсредите се на прскање оквира врата, подручја око врата, прозора и вентилацијских отвора одакле мрави највероватније улазе.

3. Цимет

Цимет се налази у скоро свим кухињским ормарићима и често се користи у печењу и кувању. Али јесте ли знали да се може користити и за одвраћање штеточина? Посипање млевеног цимета по мрављим стазама или око њих може да поремети њихове мирисне трагове што их може спречити да уђу у домове. То је сигурна и нетоксична метода за одвраћање мрава.

БОНУС ВИДЕО: