И заиста - ова Њујорчанка 1963. пронашла је оданог супруга у Џозефу Тинингу, а заједно су имали деветоро деце - Барбару, Џозефа млађег, Џенифер, Тимотија, Нејтана, усвојеног сина Мајкла, Мери, Џонатана и Тами Лин.

Рекло би се да је добила управо оно што је желела и да је имала изразито срећан живот... Но, ова прича ипак није лепа нити има срећан крај, управо супротно - једна је од најјезивијих у америчкој историји.

Наиме, ниједно од деветоро деце није живело дуже од пет година! А 1985. године, након смрти њене најмлађе ћерке Тами Лин, Мерибет Тининг - домаћица, некадашња конобарица и возач школског аутобуса - коначно је разоткривена као један од најгорих америчких убица деце.

У раздобљу од 13 година, односно од 1972. до 1985, сва деца брачног пара Тининг умрла су под мистериозним околностима, нека од њих само неколико дана након рођења. Узроци смрти су били различити - епилептични напади, срчани застоји, а лекари су у почетку као разлог неких смрти наводили и синдром изненадне смрти новорођенчади (СИДС), испитујући могућност да постоји редак наследни поремећај.

Међутим, све се променило 1981. када је Мерибет довела свог усвојеног сина Мајкла у болницу, тада већ мртвог, тврдећи да је пао низ степенице. Уверење да је смрт његових браће и сестара била генетска више није имало чврсте темеље. Но, чак ни тада власти нису отвориле истрагу о сумњивим смртима деце, пише "Мамамиа".

 

 

Др Роберт Л. Саливан, главни медицински истражитељ округа Скенектади, признао је да су постојали пропусти у случају.

- Претпостављам да је превише нас било укључено у случај. Али нећу да сваљујем кривицу на друге. Ако је неко био немаран, онда сам и ја био. Вероватно је требало да кажем: "Мора да има нешто више у свему овоме". Али већина нас мисли, а не уради оно што мисли - рекао је он једном приликом.

Тек је смрт четворомесечне Тами Лин, најмлађег Мерибетиног детета, у децембру 1985. године алармирала полицију и социјалне службе. Девојчица је била угушена! У то време истражитељи су веровали да је ова жена убила осморо од своје деветоро деце, али је званично оптужена за само три смрти, признајући да је убила Тами Лин и још двоје деце. Но, како је касније одустала од свог признања, и на крају је осуђена само за убиство малене Тами Лин, добивши казну од 20 година до доживотног затвора.

 

 

Зашто је починила злочине?

Ја једноставно мислим да уопште нисам имала способности да будем добра мајка - признала је Мерибет Одбору за условни отпуст државе Њујорк на једном од својих саслушања.

Једна теорија коју су истражитељи имали била је да је Тининг убила своју децу јер је уживала у пажњи коју је добијала након што би дете умрло, што је екстремни облик Минхаузеновог синдрома.

Транскрипти са њеног трећег саслушања за условну слободу из 2011. године показали су редак увид у њен нестабилан, поремећен ум. Мерибет за себе каже да је "збуњена, збркана" особа која је највероватније убила малу Тами Лин јер је била сломљена услед смрти своје остале деце, за чије је смрти окривила СИДС.

 

 

- После смрти моје друге деце... Просто сам се изгубила. Постала сам оштећена, безвредна особа и када је моја ћерка била мала, у мом стању ума у ​​то време, веровала сам да ће и она умрети. Тако да сам ја предухитрила смрт - рекла је она.

Форензички патолог др Мајкл Баден радио је са тужиоцима на случају Тининг, а он овај злочин описује као "серијско убиство беба".

- Мислим да је то била комбинација фактора - обузетост бебама, али и чињеница да није била кажњена за своје злочине - истакао је.

Мерибет је ужаснула читав свет својим злочином, а потпуно невероватно, али једина особа која је остала уз њу јесте њен супруг Џозеф. Подржавао је своју жену током суђења, њене вишедеценијске затворске казне и редовно ју је посећивао више од 30 година.

Фото: Courtesy: New York State Department of Correctional Services

 

Његова непоколебљива лојалност још је бизарнија у светлу чињенице да је Мерибет у једном тренутку признала да је покушала да убије чак и њега, 1974. године, када му је у сок сипала отров.

Након 31 године у затвору, она је пред одбор за условни отпуст изашла седми пут у јулу 2018. године. Наредног месеца изашла је из затвора као 75-годишња слободна жена, а приликом ослобађања ту је био и њен муж Џозеф.

Верује се да и даље живе заједно у кући у којој су живели и пре него што је затворена.

Фото: Courtesy: New York State Department of Correctional Services

 

Да ли је Мерибет икада показала да се каје?

Мишљења су подељена око тога да ли је Мерибет требало пустити на слободу.

Истражитељ који је добио њено прво признање, Вилијам А. Барнс, подржавао је њен излазак на слободу још 2007. године када је први пут покушала да добије условну слободу, али други верују да јој је место иза решетака до краја живота.

Роберт Карни, садашњи окружни тужилац Скенектади, увек се противио њеном пуштању на слободу јер се чинило да никада није признала тежину својих злочина.

На саслушању 2007, Тининг је одједном негирала било какву умешаност у трагичну смрт Тами Лин, иако је потом признала своју кривицу на наредном саслушању. Она је, такође, негирала кривицу за смрт било ког другог детета, иако је пре тога признала да је убила свог новорођеног сина Тимотија 1973. и свог петомесечног сина Нејтана 1975. године.

 

 

- Проблем је што она никада није показала апсолутно никакав увид у своје понашање нити је на било који начин признала шта је урадила. Не знам да ли ће икада бити истинске рехабилитације у одсуству признања одговорности. Али надам се да она мирно проживљава своје старачке дане и да никоме не представља претњу - рекао је Карни.

Иначе, записи са њеног петог рочишта за условни отпуст из 2013. године ипак су нешто другачији од свих претходних. Наиме, Мерибет се тада представила као потпуно друга особа.

- Молим вас да ме видите онакву каква сам данас, а не онакву каква сам била тада, и да ми дозволите да вам покажем да сам промењена особа која уме да воли, да се свакодневно суочавам са резултатом својих поступака. Носићу бол и жаљење до краја живота. Допринела бих друштву, не бих била проблем - написала је она, нудећи да волонтира у склоништима за бескућнике и ради у цркви.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: