I zaista - ova NJujorčanka 1963. pronašla je odanog supruga u DŽozefu Tiningu, a zajedno su imali devetoro dece - Barbaru, DŽozefa mlađeg, DŽenifer, Timotija, Nejtana, usvojenog sina Majkla, Meri, DŽonatana i Tami Lin.

Reklo bi se da je dobila upravo ono što je želela i da je imala izrazito srećan život... No, ova priča ipak nije lepa niti ima srećan kraj, upravo suprotno - jedna je od najjezivijih u američkoj istoriji.

Naime, nijedno od devetoro dece nije živelo duže od pet godina! A 1985. godine, nakon smrti njene najmlađe ćerke Tami Lin, Meribet Tining - domaćica, nekadašnja konobarica i vozač školskog autobusa - konačno je razotkrivena kao jedan od najgorih američkih ubica dece.

U razdoblju od 13 godina, odnosno od 1972. do 1985, sva deca bračnog para Tining umrla su pod misterioznim okolnostima, neka od njih samo nekoliko dana nakon rođenja. Uzroci smrti su bili različiti - epileptični napadi, srčani zastoji, a lekari su u početku kao razlog nekih smrti navodili i sindrom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), ispitujući mogućnost da postoji redak nasledni poremećaj.

Međutim, sve se promenilo 1981. kada je Meribet dovela svog usvojenog sina Majkla u bolnicu, tada već mrtvog, tvrdeći da je pao niz stepenice. Uverenje da je smrt njegovih braće i sestara bila genetska više nije imalo čvrste temelje. No, čak ni tada vlasti nisu otvorile istragu o sumnjivim smrtima dece, piše "Mamamia".

 

 

Dr Robert L. Salivan, glavni medicinski istražitelj okruga Skenektadi, priznao je da su postojali propusti u slučaju.

- Pretpostavljam da je previše nas bilo uključeno u slučaj. Ali neću da svaljujem krivicu na druge. Ako je neko bio nemaran, onda sam i ja bio. Verovatno je trebalo da kažem: "Mora da ima nešto više u svemu ovome". Ali većina nas misli, a ne uradi ono što misli - rekao je on jednom prilikom.

Tek je smrt četvoromesečne Tami Lin, najmlađeg Meribetinog deteta, u decembru 1985. godine alarmirala policiju i socijalne službe. Devojčica je bila ugušena! U to vreme istražitelji su verovali da je ova žena ubila osmoro od svoje devetoro dece, ali je zvanično optužena za samo tri smrti, priznajući da je ubila Tami Lin i još dvoje dece. No, kako je kasnije odustala od svog priznanja, i na kraju je osuđena samo za ubistvo malene Tami Lin, dobivši kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora.

 

 

Zašto je počinila zločine?

Ja jednostavno mislim da uopšte nisam imala sposobnosti da budem dobra majka - priznala je Meribet Odboru za uslovni otpust države NJujork na jednom od svojih saslušanja.

Jedna teorija koju su istražitelji imali bila je da je Tining ubila svoju decu jer je uživala u pažnji koju je dobijala nakon što bi dete umrlo, što je ekstremni oblik Minhauzenovog sindroma.

Transkripti sa njenog trećeg saslušanja za uslovnu slobodu iz 2011. godine pokazali su redak uvid u njen nestabilan, poremećen um. Meribet za sebe kaže da je "zbunjena, zbrkana" osoba koja je najverovatnije ubila malu Tami Lin jer je bila slomljena usled smrti svoje ostale dece, za čije je smrti okrivila SIDS.

 

 

- Posle smrti moje druge dece... Prosto sam se izgubila. Postala sam oštećena, bezvredna osoba i kada je moja ćerka bila mala, u mom stanju uma u ​​to vreme, verovala sam da će i ona umreti. Tako da sam ja preduhitrila smrt - rekla je ona.

Forenzički patolog dr Majkl Baden radio je sa tužiocima na slučaju Tining, a on ovaj zločin opisuje kao "serijsko ubistvo beba".

- Mislim da je to bila kombinacija faktora - obuzetost bebama, ali i činjenica da nije bila kažnjena za svoje zločine - istakao je.

Meribet je užasnula čitav svet svojim zločinom, a potpuno neverovatno, ali jedina osoba koja je ostala uz nju jeste njen suprug DŽozef. Podržavao je svoju ženu tokom suđenja, njene višedecenijske zatvorske kazne i redovno ju je posećivao više od 30 godina.

Foto: Courtesy: New York State Department of Correctional Services

 

NJegova nepokolebljiva lojalnost još je bizarnija u svetlu činjenice da je Meribet u jednom trenutku priznala da je pokušala da ubije čak i njega, 1974. godine, kada mu je u sok sipala otrov.

Nakon 31 godine u zatvoru, ona je pred odbor za uslovni otpust izašla sedmi put u julu 2018. godine. Narednog meseca izašla je iz zatvora kao 75-godišnja slobodna žena, a prilikom oslobađanja tu je bio i njen muž DŽozef.

Veruje se da i dalje žive zajedno u kući u kojoj su živeli i pre nego što je zatvorena.

Foto: Courtesy: New York State Department of Correctional Services

 

Da li je Meribet ikada pokazala da se kaje?

Mišljenja su podeljena oko toga da li je Meribet trebalo pustiti na slobodu.

Istražitelj koji je dobio njeno prvo priznanje, Vilijam A. Barns, podržavao je njen izlazak na slobodu još 2007. godine kada je prvi put pokušala da dobije uslovnu slobodu, ali drugi veruju da joj je mesto iza rešetaka do kraja života.

Robert Karni, sadašnji okružni tužilac Skenektadi, uvek se protivio njenom puštanju na slobodu jer se činilo da nikada nije priznala težinu svojih zločina.

Na saslušanju 2007, Tining je odjednom negirala bilo kakvu umešanost u tragičnu smrt Tami Lin, iako je potom priznala svoju krivicu na narednom saslušanju. Ona je, takođe, negirala krivicu za smrt bilo kog drugog deteta, iako je pre toga priznala da je ubila svog novorođenog sina Timotija 1973. i svog petomesečnog sina Nejtana 1975. godine.

 

 

- Problem je što ona nikada nije pokazala apsolutno nikakav uvid u svoje ponašanje niti je na bilo koji način priznala šta je uradila. Ne znam da li će ikada biti istinske rehabilitacije u odsustvu priznanja odgovornosti. Ali nadam se da ona mirno proživljava svoje staračke dane i da nikome ne predstavlja pretnju - rekao je Karni.

Inače, zapisi sa njenog petog ročišta za uslovni otpust iz 2013. godine ipak su nešto drugačiji od svih prethodnih. Naime, Meribet se tada predstavila kao potpuno druga osoba.

- Molim vas da me vidite onakvu kakva sam danas, a ne onakvu kakva sam bila tada, i da mi dozvolite da vam pokažem da sam promenjena osoba koja ume da voli, da se svakodnevno suočavam sa rezultatom svojih postupaka. Nosiću bol i žaljenje do kraja života. Doprinela bih društvu, ne bih bila problem - napisala je ona, nudeći da volontira u skloništima za beskućnike i radi u crkvi.

(Blic žena)

BONUS VIDEO: