Изненадио је многе, пошто је мало ко очекивао да ће се баш он појавити у Београду, али је то урадио због прослављеног српског кошаркаша и тренера који му је био помоћник у Голден Стејту. Вориорсе је у његовом одсуству водио Кени Еткинсон.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Његова прича није ни мало лака.

У каријери је освојио пет титула, четири са Чикаго Булсима и Мајклом Џорданом и једну у Сан Антонију са Грегом Поповићем као играч и четири са Вориосима као тренер. Оно што можда неки не знају јесте да је његов отац убијен 1984. године када је он имао само 18 година.

Малколм Кер био је професор и један од најцењенијих људи у том послу. Радио је те године као председник америчког универзитета у Бејруту, а у том периоду је у Либану био грађански рат. Нажалост, једна милитантска група под именом "Исламски џихад" извршила је атентат.

Ушли су на универзитет где је радио и убили га тако што су испалили два метка у главу у ходнику који је водио до његове канцеларије.

Стив Кер је рођен управо у Бејруту 27. септембра 1965. године, али се школовао у Америци и тамо је завршио школу, колеџ и изабран је на НБА драфту 1988. године као 50. пик. Његов отац Малколм је такође рођен у Бејруту, али се и он школовао у Америци. Предавао је дуго на универзитету "UCLA" у Лос Анђелесу, па се вратио у Бејрут и постао председник америчког универзитета (AUB) где се нажалост задржао мање од две године пошто је убијен. Пре њега на том месту био је Давид Доџ који је киднапован 1982. године и због тога су Малколма многи саветовали да се не враћа у Бејрут, али нису успели да га убеде...

Признао је и Стив да му је било много тешко да се избори са свим после смрти оца.

- Играње кошарке ми је помогло да скренем мисли од свега. Помогло ми је много. Дало ми је ослонац, на неки начин дало ми је време да се опустим и да не мислим о томе константно. Када је мој отац убијен имао сам само 18 година, био сам још дете у процесу сазревања. Све то утицало је да на ствари гледам на неки други начин, да не гајим илузије о неким стварима, него да гледам ширу слику и другачију перспективу - испричао је Стив у једном од ранијих интервјуа.

Фото: Профимедиа

 

Када је Америка пролазила кроз тежак период пре две године због масовних убистава Кер је на конференцији за медије повисио тон.

- Били смо на тренингу и онда смо чули да је 14 деце убијено на око 500 километара одавде и њихов учитељ. У последњих 10 дана је један тамнопут човек убијен у супермаркету у Бафалу, неколико Азијата је убијено у Јужној Калифорнији и сада имамо децу убијену у школи. Када ћемо да урадимо нешто побогу!? Доста ми је свега. Дојадило ми је да седим овде и да упућујем поруке саучешћа породицама које су завијене у црно. Када ће коначно политичари да донесу закон о ношењу оружја, да гласају? Знам да 50 сенатора у Вашингтону то неће урадити, јер желе да задрже своје позиције, али је мени дојадило, доста ми је. докле ћемо да будемо неми на све што се дешава - рекао је Кер тада.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: