Iznenadio je mnoge, pošto je malo ko očekivao da će se baš on pojaviti u Beogradu, ali je to uradio zbog proslavljenog srpskog košarkaša i trenera koji mu je bio pomoćnik u Golden Stejtu. Voriorse je u njegovom odsustvu vodio Keni Etkinson.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

NJegova priča nije ni malo laka.

U karijeri je osvojio pet titula, četiri sa Čikago Bulsima i Majklom DŽordanom i jednu u San Antoniju sa Gregom Popovićem kao igrač i četiri sa Voriosima kao trener. Ono što možda neki ne znaju jeste da je njegov otac ubijen 1984. godine kada je on imao samo 18 godina.

Malkolm Ker bio je profesor i jedan od najcenjenijih ljudi u tom poslu. Radio je te godine kao predsednik američkog univerziteta u Bejrutu, a u tom periodu je u Libanu bio građanski rat. Nažalost, jedna militantska grupa pod imenom "Islamski džihad" izvršila je atentat.

Ušli su na univerzitet gde je radio i ubili ga tako što su ispalili dva metka u glavu u hodniku koji je vodio do njegove kancelarije.

Stiv Ker je rođen upravo u Bejrutu 27. septembra 1965. godine, ali se školovao u Americi i tamo je završio školu, koledž i izabran je na NBA draftu 1988. godine kao 50. pik. NJegov otac Malkolm je takođe rođen u Bejrutu, ali se i on školovao u Americi. Predavao je dugo na univerzitetu "UCLA" u Los Anđelesu, pa se vratio u Bejrut i postao predsednik američkog univerziteta (AUB) gde se nažalost zadržao manje od dve godine pošto je ubijen. Pre njega na tom mestu bio je David Dodž koji je kidnapovan 1982. godine i zbog toga su Malkolma mnogi savetovali da se ne vraća u Bejrut, ali nisu uspeli da ga ubede...

Priznao je i Stiv da mu je bilo mnogo teško da se izbori sa svim posle smrti oca.

- Igranje košarke mi je pomoglo da skrenem misli od svega. Pomoglo mi je mnogo. Dalo mi je oslonac, na neki način dalo mi je vreme da se opustim i da ne mislim o tome konstantno. Kada je moj otac ubijen imao sam samo 18 godina, bio sam još dete u procesu sazrevanja. Sve to uticalo je da na stvari gledam na neki drugi način, da ne gajim iluzije o nekim stvarima, nego da gledam širu sliku i drugačiju perspektivu - ispričao je Stiv u jednom od ranijih intervjua.

Foto: Profimedia

 

Kada je Amerika prolazila kroz težak period pre dve godine zbog masovnih ubistava Ker je na konferenciji za medije povisio ton.

- Bili smo na treningu i onda smo čuli da je 14 dece ubijeno na oko 500 kilometara odavde i njihov učitelj. U poslednjih 10 dana je jedan tamnoput čovek ubijen u supermarketu u Bafalu, nekoliko Azijata je ubijeno u Južnoj Kaliforniji i sada imamo decu ubijenu u školi. Kada ćemo da uradimo nešto pobogu!? Dosta mi je svega. Dojadilo mi je da sedim ovde i da upućujem poruke saučešća porodicama koje su zavijene u crno. Kada će konačno političari da donesu zakon o nošenju oružja, da glasaju? Znam da 50 senatora u Vašingtonu to neće uraditi, jer žele da zadrže svoje pozicije, ali je meni dojadilo, dosta mi je. dokle ćemo da budemo nemi na sve što se dešava - rekao je Ker tada.

(Mondo)

BONUS VIDEO: