Током блиставе каријере која је почела пре више од пола века, а траје и данас, Мира Адања Полак интервјуисала је најзначајније домаће, али и светски познате личности. Међутим, она сама нерадо је одговарала на питања колега, поготово она везана за њен породични живот.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Није тајна да је из вишедеценијског брака са ракетним инжењером добила сина Марка, који такође има инжењерску титулу.

Полакова је једном приликом говорила и о проблему који је имала. Она је чак осам пута покушавала да одржи трудноћу, а тек из деветог пута пошло јој је за руком да се оствари у улози мајке. Данас има и троје унучића, а породицу увек ставља на прво место.

− Мислим да сам била добар родитељ. Онако како су васпитавали мене, сестру и брата, тако сам и ја васпитавала своје дете. Тешко је одупрети се моделу који сте добили од родитеља, а нешто, право да вам кажем, и не видим да је био лош. Можда сам ту и тамо штогод морала да осавременим, али у основи то је то. Поштовала сам синово право на сопствено мишљење, нисам му се мешала у живот, нисам натурала савете, настојала сам, а и данас се трудим, да му помогнем кад год то од мене затражи − говорила је Мира на тему родитељства.

 

 

− Мој син Марко је исти отац, али је зато унука Лара иста ја. Једва чекам да ме замени – похвалила се својевремено поносна бака да има наследницу у професији.

Иако ретко говори о приватном животу, Мира Адања Полак једном приликом изнела је своје ставове о браку.

 

 

- Зна се ко је у кући најстарији, муж, ко други. Ја сам патријархална жена и држим до тога. Муж је глава куће и то поштујем. Мислим да је у основи свих брачних размирица управо тај исфорсирани сукоб надлежности, та исфорсирана потреба неких жена да, без икаквог истинског разлога, преузимају на себе прерогативе који припадају мушкарцима.

- Зашто, чему, па улоге су одавно подељене! Свако нек игра своју и мир у кући - рекла је она у интервјуу 2006. године.

БОНУС ВИДЕО: