Циљ мисије био је да докаже „прецизну“ технологију слетања и ревитализује свемирски програм који је претрпео неуспехе.

Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА) саопштила је да је њен паметни лендер за истраживање Месеца (СЛИМ) слетео на површину око 12:20 по локалном времену и поново успоставио комуникацију са Земљом, али његови соларни панели нису могли да генеришу струју, вероватно зато што су нагнути под погрешним углом.

СЛИМ сада ради само на батерију, а нама је приоритет пренос његових података на Земљу - рекао је Хитоши Кунинака, шеф ЈАКСА свемирске лабораторије на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Назван „месечев снајпериста“, СЛИМ је покушао да слети у кругу од 100 метара од мете, у односу на конвенционалну прецизност од неколико километара. ЈАКСА је саопштила да ће ова технологија постати моћно оруђе у будућем истраживању брдовитих месечевих предела који се сматрају потенцијалним извором кисеоника, горива и воде.

Биће потребно до месец дана да се провери да ли је СЛИМ постигао циљеве високе прецизности, саопштила је ЈАКСА.

Јапан жели да игра већу улогу у свемиру, у партнерству са савезником Сједињеним Државама како би се супротставио Кини. Јапан је такође дом неколико свемирских старт-ап пројеката из приватног сектора, а циљ ЈАКСА је да пошаље астронаута на Месец у оквиру програма НАСА-е Артемис у наредних неколико година.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, јапанска свемирска агенција се недавно суочила са вишеструким препрекама у развоју ракета, укључујући неуспешно лансирање у марту водеће ракете Х3 која је требало да буде конкурента када су у питању трошкови у односу на комерцијалне добављаче ракета као што је СпејсЕкс.

Неуспех је изазвао широко распрострањена кашњења у јапанским свемирским мисијама, укључујући СЛИМ и заједничко истраживање Месеца са Индијом, која је у августу извршила историјско слетање на јужни пол Месеца сондом Чандрајан 3.

Летелице ЈАКСА су два пута слетале на мале астероиде, али за разлику од слетања на астероид, гравитација Месеца онемогућава да лендер покуша још једном да слети, рекли су научници. Три лунарне мисије јапанске стартап компаније Ајспејс (Испаце), руске свемирске агенције и америчке компаније Астроботик су пропале у протеклих годину дана.

Само четири земље - бивши Совјетски Савез, Сједињене Државе, Кина и Индија су успеле у меком слетању на Месец, а за сада то није пошло за руком ниједној приватној компанији.

Возило укључује два главна мотора и 12 потисника, окружено соларним ћелијама, антенама, радаром и камерама. Одржавање лаке тежине био је још један циљ пројекта, јер Јапан има за циљ да у будућности обавља чешће мисије са смањеним трошковима лансирања. СЛИМ је био тежак 700 килограма на лансирању, мање од половине индијског Чандрајана 3.

Док се сонда спуштала на површину, дизајнирана је да препозна куда лети тако што је упарила слике своје камере са постојећим сателитским фотографијама Месеца. Та навигација омогућава прецизно приземљење, саопштила је ЈАКСА.

Амортизери остварују контакт са површином Месеца у ономе што ЈАКСА назива новом методом "слетања у два корака" - задњи делови прво додирују тло, а затим се цело тело лагано нагиње напред и стабилизује.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Приликом слетања, СЛИМ је успешно поставио две мини сонде - возило за скакање велико као микроталасна пећница и ровер на точковима величине бејзбол лопте - које би снимиле свемирску летелицу, навела је ЈАКСА. Технолошки гигант Сони, произвођач играчака Томи и неколико јапанских универзитета заједнички су развили роботе.

СЛИМ је лансиран на водећој јапанској ракети Х-2А у септембру и кренуо је на четворомесечно путовање на Месец са економичном потрошњом горива.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС ВИДЕО: