Cilj misije bio je da dokaže „preciznu“ tehnologiju sletanja i revitalizuje svemirski program koji je pretrpeo neuspehe.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) saopštila je da je njen pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo na površinu oko 12:20 po lokalnom vremenu i ponovo uspostavio komunikaciju sa Zemljom, ali njegovi solarni paneli nisu mogli da generišu struju, verovatno zato što su nagnuti pod pogrešnim uglom.

SLIM sada radi samo na bateriju, a nama je prioritet prenos njegovih podataka na Zemlju - rekao je Hitoši Kuninaka, šef JAKSA svemirske laboratorije na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Nazvan „mesečev snajperista“, SLIM je pokušao da sleti u krugu od 100 metara od mete, u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara. JAKSA je saopštila da će ova tehnologija postati moćno oruđe u budućem istraživanju brdovitih mesečevih predela koji se smatraju potencijalnim izvorom kiseonika, goriva i vode.

Biće potrebno do mesec dana da se proveri da li je SLIM postigao ciljeve visoke preciznosti, saopštila je JAKSA.

Japan želi da igra veću ulogu u svemiru, u partnerstvu sa saveznikom Sjedinjenim Državama kako bi se suprotstavio Kini. Japan je takođe dom nekoliko svemirskih start-ap projekata iz privatnog sektora, a cilj JAKSA je da pošalje astronauta na Mesec u okviru programa NASA-e Artemis u narednih nekoliko godina.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, japanska svemirska agencija se nedavno suočila sa višestrukim preprekama u razvoju raketa, uključujući neuspešno lansiranje u martu vodeće rakete H3 koja je trebalo da bude konkurenta kada su u pitanju troškovi u odnosu na komercijalne dobavljače raketa kao što je SpejsEks.

Neuspeh je izazvao široko rasprostranjena kašnjenja u japanskim svemirskim misijama, uključujući SLIM i zajedničko istraživanje Meseca sa Indijom, koja je u avgustu izvršila istorijsko sletanje na južni pol Meseca sondom Čandrajan 3.

Letelice JAKSA su dva puta sletale na male asteroide, ali za razliku od sletanja na asteroid, gravitacija Meseca onemogućava da lender pokuša još jednom da sleti, rekli su naučnici. Tri lunarne misije japanske startap kompanije Ajspejs (Ispace), ruske svemirske agencije i američke kompanije Astrobotik su propale u proteklih godinu dana.

Samo četiri zemlje - bivši Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Kina i Indija su uspele u mekom sletanju na Mesec, a za sada to nije pošlo za rukom nijednoj privatnoj kompaniji.

Vozilo uključuje dva glavna motora i 12 potisnika, okruženo solarnim ćelijama, antenama, radarom i kamerama. Održavanje lake težine bio je još jedan cilj projekta, jer Japan ima za cilj da u budućnosti obavlja češće misije sa smanjenim troškovima lansiranja. SLIM je bio težak 700 kilograma na lansiranju, manje od polovine indijskog Čandrajana 3.

Dok se sonda spuštala na površinu, dizajnirana je da prepozna kuda leti tako što je uparila slike svoje kamere sa postojećim satelitskim fotografijama Meseca. Ta navigacija omogućava precizno prizemljenje, saopštila je JAKSA.

Amortizeri ostvaruju kontakt sa površinom Meseca u onome što JAKSA naziva novom metodom "sletanja u dva koraka" - zadnji delovi prvo dodiruju tlo, a zatim se celo telo lagano naginje napred i stabilizuje.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Prilikom sletanja, SLIM je uspešno postavio dve mini sonde - vozilo za skakanje veliko kao mikrotalasna pećnica i rover na točkovima veličine bejzbol lopte - koje bi snimile svemirsku letelicu, navela je JAKSA. Tehnološki gigant Soni, proizvođač igračaka Tomi i nekoliko japanskih univerziteta zajednički su razvili robote.

SLIM je lansiran na vodećoj japanskoj raketi H-2A u septembru i krenuo je na četvoromesečno putovanje na Mesec sa ekonomičnom potrošnjom goriva.

Foto: Profimedia

 

BONUS VIDEO: