Младунче најопаснијег праисторијског предатора бирао је плен који је више одговарао његовој величини, кажу истраживачи. Задњи удови мањих диносауруса откривени су у изузетно добро очуваном садржају стомака тираносауруса пронађеног у Канади. Истраживачки тим састављен од стручњака из Канаде и Јапана верује да ово откриће нуди трагове о исхрани огромних месождера који су владали нашом планетом пре 80 милиона година.

Научници кажу да њихова открића сугеришу да се плен тираносауруса мењао како се развијао и растао, од једења мањих диносауруса док су били млади, до огромних биљоједа као што су трицератопси као одраслих јединки. У овом револуционарном открићу, истраживачи су пронашли скоро нетакнут скелет малог горгосауруса, врсте Tirannosauridae сродне чувеном Ти-рексу, у којем се задржао и добро очуван садржај желуца у трбушној дупљи, пише британски Мирор.

Породица Tirannosauridae су били огромни диносауруси месождери који су доминирали копненим екосистемима пре између 80 и 66 милиона година током периода касне креде. Међу највећим копненим предаторима који су икада постојали, тираносауриди су као одрасле јединке биле гигантске звери дуге до 12 метара и тешке чак 6 тона.

Фото: Танјуг/Душан Аничић

 

Младунци су имали витку грађу и уске лобање, зубе налик на сечиво и дуге задње удове, док су одрасли поседовали масивне лобање, велике зубе и вилице способне да гризу кости. Ова физичка трансформација сугерише помак ка вишим еколошким нишама како се њихов плен мења заједно са развојном фазом.

Иако је познато да су се одрасли тираносауруси хранили великим биљоједима попут трицератопса, исхрана младих је до сада остала неухватљива. Међутим, откриће добро очуваног садржаја желуца младог скелета горгосауруса у формацији парка диносауруса горње креде у Алберти, у Канада, по први пут је бацило светло на исхрану младих тираносауруса.

Процењено је да је младунче тежило око 335 килограма на основу дужине бутне кости и да је био стар између пет и седам година у време смрти. Истраживачи су открили да се садржај стомака у трбушној дупљи састоји од задњих удова и других остатака два мала диносауруса позната као цитипес који су постали плен младог предатора.

 

 

 

Истраживачки тим је могао да види да су два цитипа била плен у различито време, на шта указују различити положаји у трбушној дупљи и различити степени варења. То сугерише да су млади Tirannosauridae радије ловили мање диносаурусе и да су имали исхрану која се разликовала од њихових старијих, који су првенствено ловили велике диносаурусе биљоједе.

Др Франсоа Теријен, водећи аутор студије из Краљевског музеја палеонтологије Тирел у Алберти, открио је да је скелет који сугерише да су млади тираносауруси "раскомадали" њихов плен. 

Фото: И. Маринковић

 

- Јединствено очување скелета открива да је овај млади Горгосаурус ловио мале, младе јединке. Такав плен је такође могао да омогући овим младим предаторима да избегну опасне антагонистичке интеракције са мегабиљоједима, од којих су многи живели у вишегенерацијским стадима ради заштите - рекао је др Теријен и додао:

- Присуство углавном артикулисаних елемената задњих удова од две различите јединке указује на то да предатор није прогутао целе трупове упркос малој величини свог плена, већ су селективно раскомадали сваки плен да би прогутали мишићаве задње удове. Иако је сугерисано да су тираносауриди можда ловили велики плен у вишегенерацијским чопорима, тренутно откриће открива да је овај млади Горгосаурус ловио мали плен, вероватно премали да би се могао делити са осталим члановима чопора - закључио је стручњак. 

(Мирор)

БОНУС ВИДЕО: