Mladunče najopasnijeg praistorijskog predatora birao je plen koji je više odgovarao njegovoj veličini, kažu istraživači. Zadnji udovi manjih dinosaurusa otkriveni su u izuzetno dobro očuvanom sadržaju stomaka tiranosaurusa pronađenog u Kanadi. Istraživački tim sastavljen od stručnjaka iz Kanade i Japana veruje da ovo otkriće nudi tragove o ishrani ogromnih mesoždera koji su vladali našom planetom pre 80 miliona godina.

Naučnici kažu da njihova otkrića sugerišu da se plen tiranosaurusa menjao kako se razvijao i rastao, od jedenja manjih dinosaurusa dok su bili mladi, do ogromnih biljojeda kao što su triceratopsi kao odraslih jedinki. U ovom revolucionarnom otkriću, istraživači su pronašli skoro netaknut skelet malog gorgosaurusa, vrste Tirannosauridae srodne čuvenom Ti-reksu, u kojem se zadržao i dobro očuvan sadržaj želuca u trbušnoj duplji, piše britanski Miror.

Porodica Tirannosauridae su bili ogromni dinosaurusi mesožderi koji su dominirali kopnenim ekosistemima pre između 80 i 66 miliona godina tokom perioda kasne krede. Među najvećim kopnenim predatorima koji su ikada postojali, tiranosauridi su kao odrasle jedinke bile gigantske zveri duge do 12 metara i teške čak 6 tona.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Mladunci su imali vitku građu i uske lobanje, zube nalik na sečivo i duge zadnje udove, dok su odrasli posedovali masivne lobanje, velike zube i vilice sposobne da grizu kosti. Ova fizička transformacija sugeriše pomak ka višim ekološkim nišama kako se njihov plen menja zajedno sa razvojnom fazom.

Iako je poznato da su se odrasli tiranosaurusi hranili velikim biljojedima poput triceratopsa, ishrana mladih je do sada ostala neuhvatljiva. Međutim, otkriće dobro očuvanog sadržaja želuca mladog skeleta gorgosaurusa u formaciji parka dinosaurusa gornje krede u Alberti, u Kanada, po prvi put je bacilo svetlo na ishranu mladih tiranosaurusa.

Procenjeno je da je mladunče težilo oko 335 kilograma na osnovu dužine butne kosti i da je bio star između pet i sedam godina u vreme smrti. Istraživači su otkrili da se sadržaj stomaka u trbušnoj duplji sastoji od zadnjih udova i drugih ostataka dva mala dinosaurusa poznata kao citipes koji su postali plen mladog predatora.

 

 

 

Istraživački tim je mogao da vidi da su dva citipa bila plen u različito vreme, na šta ukazuju različiti položaji u trbušnoj duplji i različiti stepeni varenja. To sugeriše da su mladi Tirannosauridae radije lovili manje dinosauruse i da su imali ishranu koja se razlikovala od njihovih starijih, koji su prvenstveno lovili velike dinosauruse biljojede.

Dr Fransoa Terijen, vodeći autor studije iz Kraljevskog muzeja paleontologije Tirel u Alberti, otkrio je da je skelet koji sugeriše da su mladi tiranosaurusi "raskomadali" njihov plen. 

Foto: I. Marinković

 

- Jedinstveno očuvanje skeleta otkriva da je ovaj mladi Gorgosaurus lovio male, mlade jedinke. Takav plen je takođe mogao da omogući ovim mladim predatorima da izbegnu opasne antagonističke interakcije sa megabiljojedima, od kojih su mnogi živeli u višegeneracijskim stadima radi zaštite - rekao je dr Terijen i dodao:

- Prisustvo uglavnom artikulisanih elemenata zadnjih udova od dve različite jedinke ukazuje na to da predator nije progutao cele trupove uprkos maloj veličini svog plena, već su selektivno raskomadali svaki plen da bi progutali mišićave zadnje udove. Iako je sugerisano da su tiranosauridi možda lovili veliki plen u višegeneracijskim čoporima, trenutno otkriće otkriva da je ovaj mladi Gorgosaurus lovio mali plen, verovatno premali da bi se mogao deliti sa ostalim članovima čopora - zaključio je stručnjak. 

(Miror)

BONUS VIDEO: