За туристе је препоручљиво да пре него што почну да праве план за путовање у иностранство најпре посете сајт Министарства спољних послова, где се редовно ажурирају подаци о условима под којима се може ући у било коју земљу на свету. Тамо могу да се информишу и о томе где могу да путују са "Синофармовом" вакцином.

У наставку можете прочитати у које земље можете да путујете ако сте примили кинеску вакцину.

Уколико планирате да путујете у Мађарску није вам потребна никаква потврда за улазак у ту земљу.

За улазак у Аустрију потребно је да покажете доказ о потпуној вакцинацији на немачком или енглеском језику, и то неком од следећих вакцина: "бајонтек/фајзер", "модерна", "астра зенека", "џонсон и џонсон", "синофарм", "синовак". Доказ о вакцинацији је важећи ако је примљена друга доза вакцине и уколико од примања прве дозе није прошло више од 360 дана.

Фото: Архива

 

Грчка је једна од ретких земаља ЕУ која признаје и "спутњик В", уз "синофарм". Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту подлежу карантину у трајању од седам дана.

Словенци признају све вакцине које су одобрене у нашој земљи. Потребно је приложити зелени картон којим се доказује да је од примања друге дозе вакцине "бајонтек/фајзер" протекло најмање седам дана, од "модерне", "спутњика В", "џонсон и џонсона", "синовак бајонтека" и "синофарма" најмање 14 дана, а од "астра зенеке" најмање 21 дан.

Хрватска је трећа држава од 27 чланица ЕУ која прихвата све вакцине која су одобрена у нашој земљи. Потребна је потврда о вакцинацији која није старија од 365 дана, а од последње дозе да је прошло 14 дана.

Холандија признаје вакцине "фајзер/бајонтек", "модерна", "астра зенека", "џонсон и џонсон", "синофарм" и "синовак". Особама које су потпуно вакцинисане неће бити одређен карантин. Међутим, у обавези су да попуне изјаву о карантину, у којој ће навести да су изузети од обавезе карантина јер су вакцинисани.

Фото: А.М.

 

Ако желите да путујете на Кипар потребно је да поседујете сертификат о вакцинисању и можете бити насумично тестирани на кипарском аеродрому (о сопственом трошку). Кипар признаје вакцине "фајзер/бајонтек", "астра зенека", "џонсон и џонсон", "модерна", "спутњик В", "синофарм" и "синовак".

Улазак у Естонију дозвољен је уколико се поседује доказ о потпуној вакцинацији. Прихватају се све вакцине које се примају у Србији. Потврде о вакцинацији не смеју бити старије од годину дана.

Финска дозвољава улазак у земљу грађанима Србије уколико поседују доказ о потпуној вакцинацији (друга доза мора бити примљена најмање 14 дана пре путовања), а признате вакцине су: "фајзер/бајонтек", "модерна", "астра зенека", "јансен", "синофарм", "коронавак".

У Данску вакцинисани грађани, са потврдом у електронској форми, могу да уђу у ову земљу. Није потребно урадити тест, нити је потребна самоизолација.

У Румунију могу они који испуњавају услов да су вакцинисани, а да је прошло 10 дана од комплетне вакцинације.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".