Седница кризног штаба је најављена за ову недељу, али тачан датум није познат. Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће се на седници разговарати о могућем увођењу ковид пропусница и у другим објектима, осим угоститељских.

Постоји могућност да ће се пропуснице тражити у тржним центрима, биоскопима и другим затвореним објектима, али да је то само једна од опција. Друга је да ће ковид пропусница бити неопходна за угоститељске објекте 24 сата дневно, навео је извор за Мондо.

Према мишљењу неких чланова Кризног штаба, постоји мањак контроле, а инспектори не стижу да контролишу велики део угоститељских објеката. То није разлог да ковид пропуснице од 24 сата не буду уведене, наводи извор.

''Инспектори не могу свако вече да контролишу све локале и сваког грађанина појединачно. Ипак, од када се увела нова мера са ковид пропусницама, већина угоститеља је поштује и не служи госте који немају пропусницу после 20 часова. Неће да ризикују и не могу да знају да ли ће инспекција доћи баш код њих. Иста ситуација би била са увођењем ковид пропусница од 24 часа - не би било контроле сваког појединачно, али би већина установа то поштовала'', кажу у Кризном штабу.

Питање је тренутка када ће се стећи услови, као и када ће таква одлука бити донета, наводи извор. Потребно је да свака установа има свог ковид редара, који би контролисао ковид пропуснице.

Прослава Нове године

''Ниједна мера неће бити донета преко ноћи, јер је боље када се уводе постепено. Не треба очекивати закључавање као што је случај у Аустрији, јер би то сигурно довело до незадовољства и проблема. Нико то не жели, већ је једини циљ само да се људи вакцинишу. Уколико нова одлука о пропусницама које ће бити потребне 24 сата не буде донета на наредној седници, сигурно ће бити примењена за празнике. Једна варијанта је да прослава Нове године буде омогућена само на отвореном. Друга опција јесте да се уведу ковид пропуснице за све угоститељске објекте које би важиле 24 сата, током свих празничних дана. То значи да се у кафиће и ресторане без тога неће моћи, али такође и на скијалишта и популарне дестинације у туристичким центрима'', навели су из Кризног штаба.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против короне, изјавио је да ће предложити, да зимски школски распуст уместо 31. децембра почне већ од 15. децембра, како би обухватио и празнични период пре Нове године. Друга могућност је да почне нешто касније, односно први радни дан иза православног Божића. Он је напоменуо да је трећа могућност да људи из просвете дају суд о распусту и трајању полугодишта.

''Treća opcija je da nastavnici daju najbolje rešenje i sud, da vide kako će da uklope završetak polugodišta i davanje ocena'', рекао је Тиодоровић.