Помоћ при обезбеђивању простора за живот, угодније студирање и конкретну финансијку помоћ за свако дете које се роди, план је председника Србије за следећу годину. 

Подршка од 300.000 за прво дете

- Данас говоримо о неколико важних тема. Почећу са једном која је најважнија. Реч је о новим демографским мерама и да вас упознам са тим шта је то што радимо да бисмо подигли наталитет у Србији. Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, имајући у виду да нестајемо као нација, да подаци говоре да је стопа родности мало више од 1,5, а за просту репродукцију нам треба 2,15. Ми смо све старији и наш економски напредак у будућности ће зависити од тога колико ћемо успети да демографским мерама обезбедимо напредак наше нације.

Фото: Профимедиа

 

- Желим да кажем да ћемо ми од 1. јануара за свако прво дете уплаћивати 300.000 динара, желимо да подстакнемо мајке и породице на рађање.

Што се тиче другог и трећег детета, биће значајно увећано и за друго дете, јер је друго дете прекретница код мајки, али и код очева. Посебно ћемо да водимо рачуна о рађању другог детета, али те ће мере значајно бити појачане - рекао је председник. 

20.000 евра - решење стамбеног питања!

- Најважнија мера о којој разговарамо су станови и огромна помоћ, учешће које ће држава бесповратно да да за младе парове, али ће право својине ићи на мајку - казао је Вучић.

Председник је рекао да ће то бити 10 до 20 хиљада евра директног поклона и то ће бити директна мотивација да се што пре изађе из родитељске куће.

Фото: Профимедиа

 

- То ће много значити младим паровима који желе да заснују породице. Када добијете 20.000 евра то много значи. И да бисмо спречили различите врсте злоупотреба, свака права ћемо везивати за мајку - додао је председник.

- Сматрамо да су ово веома важни задаци пред нама. Само мера за прворођено дете, ово повећање са 100 на 300 хиљада динара је 50 милиона евра више за то - рекао је Вучић.

Измена закона о породици

- Донели смо одлуку да идемо на измену закона о породици. Пошто данас нам мајке рађају прво дете у 30-тој години. Покушаћемо да мотивишемо студенте, и даме и мушкарце да не беже од рађања деце и за студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако и за мушкарца. Одредићемо за факултете да морају да их заврше до 26те године, а за Медицински факултет до 28 године. 

Фото: Профимедиа

 

Председник је рекао да за њих неће важити обнова године.

- Најважнија мера о којој разговарамо су станови и огромна помоћ, учешће које ће држава бесповратно да да за младе парове, али ће право својине ићи на мајку. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".