Foto: N. Karlić, V. Tripić

Društvo

SPISAK MERA: 300.000 za prvo dete, 20.000 evra za stan

Izvor: Nportal
|
24.11.2021.
|
16:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas narodu sa novim planom pronatalitetne politike, želeći da mlade koji žele da zasnuju porodicu motiviše da to urade što ugodnije.

Pomoć pri obezbeđivanju prostora za život, ugodnije studiranje i konkretnu finansijku pomoć za svako dete koje se rodi, plan je predsednika Srbije za sledeću godinu. 

Podrška od 300.000 za prvo dete

- Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

Foto: Profimedia
 

- Želim da kažem da ćemo mi od 1. januara za svako prvo dete uplaćivati 300.000 dinara, želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje.

Što se tiče drugog i trećeg deteta, biće značajno uvećano i za drugo dete, jer je drugo dete prekretnica kod majki, ali i kod očeva. Posebno ćemo da vodimo računa o rađanju drugog deteta, ali te će mere značajno biti pojačane - rekao je predsednik. 

20.000 evra - rešenje stambenog pitanja!

- Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to će biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće.

Foto: Profimedia
 

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, svaka prava ćemo vezivati za majku - dodao je predsednik.

- Smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama. Samo mera za prvorođeno dete, ovo povećanje sa 100 na 300 hiljada dinara je 50 miliona evra više za to - rekao je Vučić.

Izmena zakona o porodici

- Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici. Pošto danas nam majke rađaju prvo dete u 30-toj godini. Pokušaćemo da motivišemo studente, i dame i muškarce da ne beže od rađanja dece i za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26te godine, a za Medicinski fakultet do 28 godine. 

Foto: Profimedia
 

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

- Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari
1

Video