Pomoć pri obezbeđivanju prostora za život, ugodnije studiranje i konkretnu finansijku pomoć za svako dete koje se rodi, plan je predsednika Srbije za sledeću godinu. 

Podrška od 300.000 za prvo dete

- Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

Foto: Profimedia

 

- Želim da kažem da ćemo mi od 1. januara za svako prvo dete uplaćivati 300.000 dinara, želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje.

Što se tiče drugog i trećeg deteta, biće značajno uvećano i za drugo dete, jer je drugo dete prekretnica kod majki, ali i kod očeva. Posebno ćemo da vodimo računa o rađanju drugog deteta, ali te će mere značajno biti pojačane - rekao je predsednik. 

20.000 evra - rešenje stambenog pitanja!

- Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to će biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće.

Foto: Profimedia

 

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, svaka prava ćemo vezivati za majku - dodao je predsednik.

- Smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama. Samo mera za prvorođeno dete, ovo povećanje sa 100 na 300 hiljada dinara je 50 miliona evra više za to - rekao je Vučić.

Izmena zakona o porodici

- Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici. Pošto danas nam majke rađaju prvo dete u 30-toj godini. Pokušaćemo da motivišemo studente, i dame i muškarce da ne beže od rađanja dece i za studente donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26te godine, a za Medicinski fakultet do 28 godine. 

Foto: Profimedia

 

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

- Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".