- Панел судија Мишела Пикара, Каја Амбоса и Нине Јергенсен изрекао је прву жалбену пресуду у предмету који се пред Специјализованим већима Косова води за ратне злочине. Апелациони панел потврдио је осуду Салиха Мустафе за ратне злочине произвољног лишавања слободе, мучења и убиства - наводи се у саопштењу Специјалног суда.

Апелациони панел одбио је осам жалбених разлога којима Мустафа оспорава првостепену пресуду, а делимично је прихватио жалбени разлог у ком Мустафа оспорава изречену казну у трајању од 26 година за три тачке оптужнице по којима је осуђен.

- Панел Апелационог суда дошао је до закључка да су у предметима који су се пред међународним судовима и пред косовским судовима водили за ратне злочине упоредиве с онима за које је Мустафа осуђен изрицане блаже казне од оне коју је претресни панел изрекао Мустафи. Зато је Апелациони панел ублажио појединачне казне које су Мустафи изречене за ратне злочине за које је осуђен и његову укупну јединствену казну смањио са 26 на 22 године затвора, у шта се урачунава и време проведено у притвору - објашњавају из Специјалног суда.

Фото: Танјуг/АП

 

Изричући пресуду, Панел Апелационог суда је нагласио да она представља „значајан корак ка задовољењу правде за жртве и утврђивању одговорности” и да умањење казне Салиху Мустафи „нипошто не значи да кривична дела за која је оглашен кривим и осуђен нису тешка”.

Апелациони панел је напоменуо да Мустафа није оспорио налог о репарацијама који је издао претресни панел, а којим су одређене репарације за осам жртава које су учествовале у поступку, и додао да се одлука Апелационог панела не одражава на налог о репарацијама.

Фото: Танјуг/АП

 

Апелациони панел је поред тога нагласио да је потврдио осуде Салиха Мустафе на основу „индивидуалне кривичне одговорности“ за ратне злочине мучења, произвољног лишавања слободе и убиства и да „овај поступак није био вођен ни против ОВК ни против народа Косова и да они не сносе одговорност нити су оглашени кривим за ова кривична дела“.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: