Када скинете поклопац водокотлића у свом WЦ-у, немојте се изненадити ако вас дочека велика прљавштина. Да, приликом чишћења шоље многи заборављају да и он мора да се одржава како би правилно радио. Без бриге, ако реагирате на време, водокотлић можете сами очистити уз помоћ састојака које већ имате у кући и неће бити потребе за професионалним интервенцијама.

Представљамо вам 10 трикова који ће одрадити посао:

1. Сирће и сода бикарбона: Отопите шољицу соде бикарбоне у сирћету, сипајте је у водокотлић и оставите да одстоји преко ноћи. Ујутро исперите врућом водом за пенушаве резултате.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Таблете за чишћење: Таблете за чишћење су одличне јер се могу оставити преко ноћи да одраде свој посао. Само пазите да купите оне које не мењају боју WЦ шоље.

3. Магичне марамице: Ово је изврстан избор јер је тако свестран, не само да ће уклонити мрље и трагове са самог водокотлића, већ може уклонити и рђу у вашој WЦ шољи. Магичне марамице можете купити у било којој продавници.

4. Детерџент и сирће: Ово је још једна сјајна комбинација која изврсно чисти водокотлић, а уз то и има свеж мирис. Помешајте један део детерџента с три дела сирћета у посуди и сипајте га у водокотлић након сваког испирања. Ако имате посебно тврдокорне мрље, остављање преко ноћи ће вам помоћи. Обавезно добро исперите водокотлић пре поновног коришћења.

5. Кондензовано млеко: Ако се у вашем водокотлићу накупља калцијум или каменац, решење је паста од кондензованог млека и соде бикарбоне. Можда звучи чудно, али делује. Само помешајте један део кондензованог млека с три дела соде бикарбоне како бисте добили густу пасту. Нанесите га преко мрља и оставите два сата, а затим изрибајте четком. Млеко ће реаговати на каменац у вашем водокотлићу, уклањајући га на безбедан начин, без укључивања јаких хемикалија. Најбољи део ове методе је што пасту можете користити и на свим другим деловима вашег купатила и WЦ-а где су калцијум или рђа проблем.

6. Отпушивач за WЦ: Ова алатка је најочигледније решење за прљави водокотлић, ако уопште имате стајаће воде, онда га уроните. Можете чак користити и неке од својих домаћих паста и раствора с отпушивачем за ефикасно чишћење. Само запамтите да ова алатка није ефикасна на стварима попут мрља од рђе.

Фото: Профимедиа

 

 

7. Избељивач и сода бикарбона: Користите опрезно како не бисте променили боју водокотлића или WЦ шоље. Помешајте две кашике избељивача с једном шољицом соде бикарбоне у посуди и затим исперите након сваке употребе како би ствари биле чисте без употребе превише избељивача

8. Сирће и средство за чишћење WЦ-а: Ако је ваш водокотлић већ променио боју, ако је на пример жут од старости или има мрље од рђе, можете га заменити или покушати да га очистите. Можете користити добро средство за чишћење. Немојте заборавити да темељно исперете.

9. Лимунов сок: Ово је још један згодан савет ако ваш водокотлић има жуте мрље, само преполовите лимун и њиме орибајте водокотлић како бисте уклонили сву накупљену прљавштину. Лимунска киселина ће вам помоћи да се решите тих мрља, а за собом оставља свежи мирис.

10. Четкица за зубе: Четкица за зубе изврсна је за рибање тврдокорних мрља које су за собом оставиле ваше домаће пасте. Само наквасите четкицу и нанесите пасту, а затим њоме пређите сва тешко доступна мјеста.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: