- Државни инспекторат, санитарна инспекција примила је од Хрватског завода за јавно здравство испитни извештај о контроли узорка Ромерqуелле Емотион, освежавајуће безалкохолно газирано пиће природном минералном водом и укусом боровнице и нара 0,33 л , најбоље употребити до; 31.3.2024./Л22Т04:39РГ који је узет у угоститељском објекту у Ријеци.

Узорак је унутар препоручених вредности за сокове.

Узорак који је достављен на анализу анализиран је на пХ-вредност, метале и металоиде, пестициде и адитиве.

Узорак који је пристигао на мерење пХ-вредности налази се унутар вредности препоручених за безалкохолна пића и сокове који се обично крећу у пХ-вредности између 2,5 -3,5.

Измерена вриједност не би требало да изазове никакве симптоме.

Из достављеног испитног извештаја произлази да измјерена пХ-вриједност не би требала имати способност изазивања учинака нагризања са симптомима печења и боли у усној шупљини, једњаку и желуцу и отежаном гутању.

Резултати анализе на адитиве и пестициде у складу су с важећим прописима. Анализирани метали и металоиди не показују одступања у поређењу са максимално допуштеним концентрацијама у природној минералној води.

Резултати за узорак из Загреба још нису стигли

Санитарна инспекција Државног инспектората, како што смо објавили, уз горе наведени узорак, на анализу је послала и један узорак Цоца цола, Оригинал тасте, Газирано освежавајуће безалкохолно пиће, 500 мл, из сампослужног апарата и још два узорка Цоца цола 2 л, Оригинал тасте и Зеро из малопродајне трговине у Загребу.

За наведене узорке Државни инспекторат још није примио испитни извештај Хрватског завода за јавно здравство.

Одмах по запримању испитног извјештаја Државни инспекторат о истом ће обавестити јавност.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: