- Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izveštaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak je unutar preporučenih vrednosti za sokove.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na merenje pH-vrednosti nalazi se unutar vrednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrednosti između 2,5 -3,5.

Izmerena vrijednost ne bi trebalo da izazove nikakve simptome.

Iz dostavljenog ispitnog izveštaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu i otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide u skladu su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Rezultati za uzorak iz Zagreba još nisu stigli

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata i još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izveštaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavestiti javnost.

(Index)

BONUS VIDEO: