Познати сајт специјализован за храну Taste Atlas избацио је листу најпопуларнијих веганских јела за 2023. годину. 

Према мишљењу овог сајта, најбоље јело без састојака животињског порекла долази из Либана. У питању је хумус, међународно популаран намаз беж боје који се традиционално прави од пиреа сланутка, тахини сусамове пасте, лимуновог сока и белог лука. Људи широм света воле хумус због његовог оштрог укуса и чињенице да је испуњен хранљивим материјама.

Када се сервира, обично се прелива са мало маслиновог уља, а затим се користи као умак за поврће или укусно пуњење за сомунске хлебове као што је пита . Ни данас се не зна много о његовом пореклу, иако најраније помињање хумуса датира из Египта из 13. века, наводи се на сајту. 

У првих десет јела налазе се и мексичке гвакамоле на другом месту, јапанска мисо супа, израелски фалафел и рататуј из Француске који се налази на петом месту. Поред њих ту су и италијанска пица маргарита, тост од авокада из САД-а, шпански гаспачо, либанска фатуш салата, као и таболех салата из Либана. 

Што се тиче јела са простора бивше Југославије, на листи се налазе три специјалитета, од којих два долазе из Србије, а једно из Хрватске. 

Српски пребранац налази се на 64. месту најпопуларнијих јела за вегане. Сајт Taste Atlas овај српски специјалитет описује као јело које се састоји од пасуља печеног са луком и паприкама, уз уље и воду. Како се наводи, готово јело треба да буде благо суво уз одређену дозу кремасте текстуре. 

Данас се јело традиционално служи као прилог уз главна јела, али се може конзумирати и самостално, по могућству уз кришку хрскавог хлеба, наводи се на овом сајту.

Foto: Shutterstock

 

На 42. месту налазе се незаобилазне белолучене паприке које се описују као здрава српска салата која се састоји од печене паприке, белог лука, сирћета, соли, уља и першуна. Како се наводи, потребно је само једноставно промешати све састојке и оставити салату да се добро охлади пре конзумације. 

Лети се салата спрема од свеже печених паприка, а зими се најчешће спрема са конзервисаним и киселим паприкама. Белолученим паприкама се може додати и печени патлиџан. Салата се служи као предјело или прилог. Може се конзумирати и као главно јело када се служи са белим сиром и неколико кришки хлеба које се обично потапају у сокове од салате, наводи се на сајту.

Foto: Shutterstock

 

 

Најбоље пласирано веганско јело из бивше Југославије долази из Хрватске, тачније из места Пољице које се налазе на око 40 километара од Сплита. Пољички сопарник налази се на 29. месту ове листе, а описује се као једноставна пита пуњена поврћем. Традиционално се прави у Пољичком крају у Далмацији од најједноставнијег могућег теста од брашна, соли и воде. Фил за ову питу се прави од блитве и црвеног лука, распоређених између два листа танко разваљаног теста.

Foto: Shutterstock

 

Најзанимљивија чињеница о сопарнику је начин на који се пече: у подлози од врелог угља покривеног пепелом, неколико пута пробушен да пусти пару и кратко време куван. Након што је печена, пепео се помете, а пита се премаже маслиновим уљем и изгњеченим или ситно исецканим белим луком, наводи се на сајту. 

Списак свих 100 најбољих веганских јела можете погледати на овом линку

БОНУС ВИДЕО: