Poznati sajt specijalizovan za hranu Taste Atlas izbacio je listu najpopularnijih veganskih jela za 2023. godinu. 

Prema mišljenju ovog sajta, najbolje jelo bez sastojaka životinjskog porekla dolazi iz Libana. U pitanju je humus, međunarodno popularan namaz bež boje koji se tradicionalno pravi od pirea slanutka, tahini susamove paste, limunovog soka i belog luka. LJudi širom sveta vole humus zbog njegovog oštrog ukusa i činjenice da je ispunjen hranljivim materijama.

Kada se servira, obično se preliva sa malo maslinovog ulja, a zatim se koristi kao umak za povrće ili ukusno punjenje za somunske hlebove kao što je pita . Ni danas se ne zna mnogo o njegovom poreklu, iako najranije pominjanje humusa datira iz Egipta iz 13. veka, navodi se na sajtu. 

U prvih deset jela nalaze se i meksičke gvakamole na drugom mestu, japanska miso supa, izraelski falafel i ratatuj iz Francuske koji se nalazi na petom mestu. Pored njih tu su i italijanska pica margarita, tost od avokada iz SAD-a, španski gaspačo, libanska fatuš salata, kao i taboleh salata iz Libana. 

Što se tiče jela sa prostora bivše Jugoslavije, na listi se nalaze tri specijaliteta, od kojih dva dolaze iz Srbije, a jedno iz Hrvatske. 

Srpski prebranac nalazi se na 64. mestu najpopularnijih jela za vegane. Sajt Taste Atlas ovaj srpski specijalitet opisuje kao jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom i paprikama, uz ulje i vodu. Kako se navodi, gotovo jelo treba da bude blago suvo uz određenu dozu kremaste teksture. 

Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hrskavog hleba, navodi se na ovom sajtu.

Foto: Shutterstock

 

Na 42. mestu nalaze se nezaobilazne belolučene paprike koje se opisuju kao zdrava srpska salata koja se sastoji od pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Kako se navodi, potrebno je samo jednostavno promešati sve sastojke i ostaviti salatu da se dobro ohladi pre konzumacije. 

Leti se salata sprema od sveže pečenih paprika, a zimi se najčešće sprema sa konzervisanim i kiselim paprikama. Belolučenim paprikama se može dodati i pečeni patlidžan. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo kada se služi sa belim sirom i nekoliko kriški hleba koje se obično potapaju u sokove od salate, navodi se na sajtu.

Foto: Shutterstock

 

 

Najbolje plasirano vegansko jelo iz bivše Jugoslavije dolazi iz Hrvatske, tačnije iz mesta Poljice koje se nalaze na oko 40 kilometara od Splita. Poljički soparnik nalazi se na 29. mestu ove liste, a opisuje se kao jednostavna pita punjena povrćem. Tradicionalno se pravi u Poljičkom kraju u Dalmaciji od najjednostavnijeg mogućeg testa od brašna, soli i vode. Fil za ovu pitu se pravi od blitve i crvenog luka, raspoređenih između dva lista tanko razvaljanog testa.

Foto: Shutterstock

 

Najzanimljivija činjenica o soparniku je način na koji se peče: u podlozi od vrelog uglja pokrivenog pepelom, nekoliko puta probušen da pusti paru i kratko vreme kuvan. Nakon što je pečena, pepeo se pomete, a pita se premaže maslinovim uljem i izgnječenim ili sitno iseckanim belim lukom, navodi se na sajtu. 

Spisak svih 100 najboljih veganskih jela možete pogledati na ovom linku

BONUS VIDEO: