Најбољи, најједноставнији и најбржи неки су од епитета за преукусну италијанску погачу познатију као - фокача. За њену припрему потребно је свега 25 минута, 20 минута печења и нешто времена које одлази на дизање теста.

Foto: Shutterstock

 

Састојци:

  • 500 г брашна + за посипање
  • 7 г сувог квасца
  • 2 кашићице морске соли
  • маслиново уље
  • 1 кашичица крупне морске соли
  • гранчице рузмарина

Припрема:

Ставите брашно у велику посуду. На једну страну брашна умешајте квасац, а у другу ситну со па све помешајте. Со се одваја од квасца да га не деактивира.

Направите удубљење у средини брашна и додајте 2 кашике уља. Постепено уливајте 350-400 мл млаке воде док не добијете лагано лепљиво тесто (можда вам неће требати сва вода).

Радну површину поспите брашном и на њу пребаците тесто. Месите 5-10 минута док вам тесто не постане мекано и мање лепљиво. Затим га пребаците у чисту чинију, покријте кухињском крпом и оставите да се диже 1 сат док се не удвостручи.

Науљите правоугаони, плитки плех (25 x 35 цм). Пребаците тесто на радну површину, а затим га развуците на величину калупа. Покријте кухињском крпом и оставите да се диже још 35-45 минута.

Загрејте рерну на 200 степени. Утисните прсте у тесто да направите удубљења. Помешајте кашику и по маслиновог уља, једну кашику воде и ситну со па прелијте по хлебу. Гранчице рузмарина гурните у удубљења у тесту.

Пеците 20 минута док не порумени. Док је погача још врућа, прелијте је са још кашику, две маслиновог уља, исеците и послужите.

Пријатно!

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".