Бундева има око 90 одсто воде, а садржи и низ драгоцених састојака попут беланчевина, угљених хидрата, масти, витамина А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, нијацина, фолне киселине, минерала (калијум, фосфор, калцијум, гвожђе), олиго и микро елемената, пектина и целулозе. Због свега наведеног одлична је за превенцију многих обољења, а нарочито је благотворна у следећим случајевима:

1. Добра за плућа

Бундева је одлична за дисајне путеве. Истраживање спроведено у Кини је показало да особе које редовно једу бундеву имају 27 одсто мање шанси за развој болести плућа, а све то захваљујући великој количини бета каротена, који се у организму претвара у витамин А. Бројна истраживања су показала да управо храна богата бета каротеном може да смањи ризик од срчаних болести.

ФОТО: Профимедиа

 

2. Дијетална

Због великог садржаја влакана и ниске калоријске вредности одлична је намирница за све оне који жене да изгубе на тежини. Садржи и пектине, целулозу, као и друга биљна влакна, што је чини лако сварљивом. Масноћа готово да нема, а у 100 грама бундеве налази се само тридесетак калорија. Ако се бундева редовно користи, може да спречи прерано старење организма, настанак кардиоваскуларних болести и стварање катаракте.

ФОТО: Профимедиа

 

3. Диуретик и лаксатив

Добар је савезник у борби против остеопорозе захваљујући обиљу цинка. Бундева регулише варење хране, делује као лаксатив па се препоручује за сузбијање затвора. Плод бундеве се у народној медицини препоручује као диуретик за избацивање сувишне воде из организма, нарочито код људи оболелих од реуме, гихта, упале бубрега и бешике.

4. Поправља расположење

Препоручује се људима који пате од депресије због високог процента амино-киселине Л-триптопан. Ова киселина подстиче излучивање серотонина у организам и изазива добро расположење и осећај среће.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".