Najbolji, najjednostavniji i najbrži neki su od epiteta za preukusnu italijansku pogaču poznatiju kao - fokača. Za njenu pripremu potrebno je svega 25 minuta, 20 minuta pečenja i nešto vremena koje odlazi na dizanje testa.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 g brašna + za posipanje
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 kašićice morske soli
  • maslinovo ulje
  • 1 kašičica krupne morske soli
  • grančice ruzmarina

Priprema:

Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umešajte kvasac, a u drugu sitnu so pa sve pomešajte. So se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.

Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte 2 kašike ulja. Postepeno ulivajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano lepljivo testo (možda vam neće trebati sva voda).

Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite testo. Mesite 5-10 minuta dok vam testo ne postane mekano i manje lepljivo. Zatim ga prebacite u čistu činiju, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.

Nauljite pravougaoni, plitki pleh (25 x 35 cm). Prebacite testo na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Utisnite prste u testo da napravite udubljenja. Pomešajte kašiku i po maslinovog ulja, jednu kašiku vode i sitnu so pa prelijte po hlebu. Grančice ruzmarina gurnite u udubljenja u testu.

Pecite 20 minuta dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je sa još kašiku, dve maslinovog ulja, isecite i poslužite.

Prijatno!

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".