Како наводе аргентински медији, ради се о човеку који влада тржиштем црних валута, уједно унуку усташког злочинца Иве Ројнице. Деда ухапшеног је био усташки злочинац који је након Другог светског рата побегао у Јужну Америку.

Буенос Ајрес Тајмс пише да је велика полицијска операција разбијања нелегалних мењачница започела прошле недеље, а да је највећи успех хапшење Нимбус групе, чији је шеф управо "Ел Кроата". Он је ухапшен прошлог четвртка, пише портал Пагина12.

Трговац "плавим доларом"

Ројницу се сумњичи да је главни трговац тзв. "плавим доларом", што је цена коју постиже амерички долар на неслужбеном тржишту у Аргентини. Плави долар се користи за мале трансакције. Према изворима, Ројницине операције су се прошириле на САД и Шпанију, а наводе да је имао и агенције у Боливији и Уругвају.

Полиција је у просторијама канцеларије Нимбуса, у власништву Ројнице, пронашла рачунаре и белешке у којима се наводе девизне трансакције, празне кутије различитих величина, стројеве за бројање новца те апарате за уништавање папира с већ уништеним документима. Аргентински медији пишу да се међу именима клијената који су користили услуге Нимбуса спомиње и "познати фудбалер" који није именован, преноси Индекс.хр.

Фото: Друштвене мреже

 

Премда Ројница није имао највећу илегалну мењачницу у земљи, истрага је открила да је он учествовао у отварању офшор рачуна у САД-у и разним пословима некретнинама у Парагвају. Тамо је купио некретнине вредне милионе долара.

Извори из истраге кажу да је Ројница толико новца успео да пребаци из једне државе у другу преко туристичке агенције Tower Travel. Млађи Ројница оженио се прошле године манекенком Мелином Камертони у базилици Пресветог Сакрамента у Сан Мартину.

Деда Ројница био међу усташама који су побегли у Аргентину

Деда "Ел Кроате" био је део усташке владе која је преузела власт у Хрватској 1941. након немачке инвазије. 

Он је добио аргентинске папире и важио је за успешног предузетника с текстилним фабрикама, а бавио се и писањем о животу хрватске емиграције у Аргентини. Wiesenthalov центар, организација која тражи бегунце криминалце из Другог светског рата, 1994. године доноси сведочења и доказе о усташкој прошлости Иве Ројнице. 

Сведоци су рекли да је он прогонио Србе и Јевреме и да постоје наредбе с његовим потписом о заплени имовине и ограничењу грађанских права Јевреја. Њима је било забрањено да држе продавнице и да шетају улицама.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".