Kako navode argentinski mediji, radi se o čoveku koji vlada tržištem crnih valuta, ujedno unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice. Deda uhapšenog je bio ustaški zločinac koji je nakon Drugog svetskog rata pobegao u Južnu Ameriku.

Buenos Ajres Tajms piše da je velika policijska operacija razbijanja nelegalnih menjačnica započela prošle nedelje, a da je najveći uspeh hapšenje Nimbus grupe, čiji je šef upravo "El Kroata". On je uhapšen prošlog četvrtka, piše portal Pagina12.

Trgovac "plavim dolarom"

Rojnicu se sumnjiči da je glavni trgovac tzv. "plavim dolarom", što je cena koju postiže američki dolar na neslužbenom tržištu u Argentini. Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, Rojnicine operacije su se proširile na SAD i Španiju, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.

Policija je u prostorijama kancelarije Nimbusa, u vlasništvu Rojnice, pronašla računare i beleške u kojima se navode devizne transakcije, prazne kutije različitih veličina, strojeve za brojanje novca te aparate za uništavanje papira s već uništenim dokumentima. Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa spominje i "poznati fudbaler" koji nije imenovan, prenosi Indeks.hr.

Foto: Društvene mreže

 

Premda Rojnica nije imao najveću ilegalnu menjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je on učestvovao u otvaranju ofšor računa u SAD-u i raznim poslovima nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vredne milione dolara.

Izvori iz istrage kažu da je Rojnica toliko novca uspeo da prebaci iz jedne države u drugu preko turističke agencije Tower Travel. Mlađi Rojnica oženio se prošle godine manekenkom Melinom Kamertoni u bazilici Presvetog Sakramenta u San Martinu.

Deda Rojnica bio među ustašama koji su pobegli u Argentinu

Deda "El Kroate" bio je deo ustaške vlade koja je preuzela vlast u Hrvatskoj 1941. nakon nemačke invazije. 

On je dobio argentinske papire i važio je za uspešnog preduzetnika s tekstilnim fabrikama, a bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini. Wiesenthalov centar, organizacija koja traži begunce kriminalce iz Drugog svetskog rata, 1994. godine donosi svedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice. 

Svedoci su rekli da je on progonio Srbe i Jevreme i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapleni imovine i ograničenju građanskih prava Jevreja. NJima je bilo zabranjeno da drže prodavnice i da šetaju ulicama.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".