Упозорење о ракетама

Упозорење о ракетама огласиле су у Сдероту у Ашдоду. Још увек нема непосредних извештаја о ударима и пресретањима ракета.

Путин и Нетанијаху разговарали о палестинско-израелској кризи
Председник Русије Владимир Путин разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о кризној ситуацији која је настала као резултат нагле ескалације палестинско-израелског сукоба, саопштила је прес служба Кремља.

Руски председник изјавио је саучешће породицама и пријатељима погинулих Израелаца и истакао да одлучно одбија и осуђује сва дејстава чије су жртве цивилно становништво, укључујући жене и децу, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је „Путин обавестио о корацима које Русија предузима како би помогла нормализацији ситуације, спречила даљу ескалацију насиља и спречила хуманитарну катастрофу у Појасу Газе“.

„Конкретно су изралеској страни саопштене кључне тачке данашњих телефонских контаката са лидерима Палестине, Египта, Ирана и Сирије“, додаје прес служба.

Комисија УН сматра да су израелски удари на Газу ратни злочин

Комисија УН задужена за испитивање деловања израелских и палестинских војника закључила је у извештају објављеном у понедељак да израелски напади на појас Газе и 16-годишња блокада те територије представљају ратне злочине.

Независна међународна истражна комисија за окупирану палестинску територију испитала је доказе у вези са израелско-палестинским сукобима забележеним између маја 2021. и августа 2023. године, пре најновијег пораста насиља.

„Узимајући у обзир војне циљеве и ефекте ваздушних удара, Комисија закључује да, будући да штета и жртве изазване дејствима израелских снага безбедности нису били пропорционални војној предности, наведене акције представљају ратни злочин“, наводи се у саопштењу.

У извештају на 27 страница је такође утврђено да „спречавање уласка хране и медицинских залиха у Газу представља кршење међународног хуманитарног права“.

Што се тиче палестинских оружаних група, истражно тело је признало да „коришћење ракета и минобацача који су по својој природи инхерентно неселективни, од стране палестинских оружаних група представља кршење забране неселективних напада и стога представља ратни злочин“.

"Хуманитарни ваздушни мост"

Европска комисија објавила је да ће покренути „хуманитарни ваздушни мост“ у Египат за испоруку помоћи погођенима сукобом у Појасу Газе.

„Европска унија покреће хуманитарни ваздушни мост у оквиру којег ће бити обављено неколико летова за Египат како би се испоручиле виталне залихе хуманитарним организацијама које раде у Појасу Газе. Прва два лета биће обављена ове недеље“, наводи се у саопштењу.

СЗО: У Гази има воде, струје и гаса за 24 сата пре "праве катастрофе"
Светска здравствена организација издала је данас упозорење у којем наводи да је у Појасу Газе остало воде, струје и горива само за 24 сата, пре него што буде наступила "права катастрофа".

Путин са колегама из Ирана, Сирије, Палестине и Египта
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са колегама из Сирије Башаром ел Асадом, Ирана Ебрахимом Раисијем, Палестине Махмудом Абасом и Египта Абделом Фатахом ел Сисијем о хуманитарној ситуацији у Гази, саопштила је прес служба Кремља.

„Председник Русије саслушао је разматрања и оцене својих колега, који су истакли озбиљност хуманитарне ситуације у Гази и потребу да се укине блокада сектора за хитно снабдевање лековима, храном и другим потрепштинама“, наводи се у саопштењу.
Кремљ је додао да је у разговорима „запажена озбиљна забринутост због вероватноће да сукоб прерасте у регионални рат“.
Иран упозорио да се сваким сатом повећава опасност од отварања новог фронта
Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахјан рекао је данас да се сваким сатом повећава опасност од отварања новог фронта уколико рат у Појасу Газе не буде престао.

Стигла вода у јужни део Појаса Газе

Израел је обновио снабдевање водом јужног дела Појаса Газе, рекао је амбасадор Израела у Русији.

Хезболах преузео одговорност за нападе на положаје ИДФ-а
Либанска група Хезболах преузела је одговорност за нападе на положаје Израелских одбрамбених снага у близини границе са Либаном. Из ИДФ-а су саопштили да ниједан њихов војник није повређен, као и да су на нападе одговорили артиљеријском ватром

Нетањаху: Свет се мора ујединити да победи Хамас

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да се свет мора ујединити да победи Хамас, као што је раније уједињен победио терористе Исламске државе или нацисте.
Нетанијаху је у обраћању у Кнесету нагласио да је израелски народ уједињен у свом циљу да победи.

БОНУС ВИДЕО: