Израелска војска, која је мобилисала преко 360.000 резервиста, заузела је позиције око Појаса Газе и у два наврата продужавала рок дат палестинским цивилима да напусте град Газу и повуку се ка југу. Како је пренео Њујорк тајмс, Израел је одложио планирани упад у Газу, којом управља Хамас, за неколико дана због лоших временских услова. План је био да инвазија отпочне током викенда, али облачно време отежало би употребу дронова и пружање подршке из ваздуха копненим снагама.

- Припреме за интегрисани напад су при крају - навела је армија.

Израелски војни портпарол потпуковник Јонатан Конрикус изјавио је да је главни циљ војне операције у Појасу Газе ослобађање између 150 и 200 талаца које је Хамас отео и које највероватније држи у тунелима под земљом.

Проф. др Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације каже за Курир да је велика хуманитарна катастрофа неминовност у случају израелске копнене инвазије:

- У питању је најгушће насељен простор на планети где је пре сукоба живело 2,3 милиона људи. Сада, кад све то становништво преселите на половину територије, тек онда можемо причати о драматици. Чак и да имају воде и струје, поново би била хуманитарна катастрофа, а камоли уз оружани сукоб, који је неизбежан. Биће то један велики изазов за човечанство јер тешко је све људе ставити у исти кош и понашати се као да су сви Палестинци кривци. Људски живот не може двоструко да се третира. Израел ће тешко моћи да оправда своје поступке чак иако се ради о озбиљним терористима и дивљацима унутар Хамаса који су починили тешке и неопростиве злочине.

Милетић упозорава и на опасност од уједињавања арапског света у подршци Палестинцима:

- Хамас је извршио напад који је по сваку цену требало да изазове реакцију Израела и мислим да се ради о једној врсти замке за Израел. Не само што инвазија не може да прође без злочина према цивилима него ми се чини и да ће ујединити арапски свет. То није питање политичких елита у тим земљама него се ради о народној вољи. Биће врло тешко очувати неутралну позицију за Арапе већ сада, а камоли кад крене копнена офанзива.

На другој страни Дарко Обрадовић, програмски директор Центра за стратешку анализу, истиче у први план питање подршке међународне заједнице Израелу:

- Са сваким даном који прође биће све мања међународна подршка за силовиту и одлучну израелску операцију чишћења Газе од тероризма. Самим тим, Израел и кад крене у ту акцију, неће имати много времена. Због цивилних жртава ће се суочити с притиском међународне јавности. Морају бити врло ефикасни пре свега у елиминисању тунела Хамаса, морају пресећи и логистичке ланце снабдевања терористичких група. С тим у вези, копнена инвазија ће бити врло крвава и с великим губицима јер ће практично сваки прозор бити извор угрожавања, а свака рушевина ће спречавати маневар оклопних возила.

Наш саговорник наводи и да копнена офанзива није начин да се Хамасу стане на пут:

- Физичка елиминација терориста никад није елиминисала тероризам. Ту лежи опасност јер свако постојање радикалне идеологије и организационог јединства Хамаса није повезано с тереном на коме Хамас делује. Инвазија ће краткорочно заштитити Израел од потенцијално нових напада, али неће елиминисати срж проблема.

СПРЕМНИ ЗА ДЕЈСТВО НА ЦЕЛОМ БЛИСКОМ ИСТОКУ Портпарол израелске војске контрадмирал Данијел Хагари изјавио је да ће војска дејствовати "свуда на Блиском истоку".

- Израелске одбрамбене снаге ће дејствовати свуда на Блиском истоку како би оствариле своје безбедносне циљеве. Ми смо увелико спремни на свим фронтовима - рекао је Хагари.

УБИЈЕНО ВИШЕ ОД 700 ДЕЦЕ У ГАЗИ Од почетка сукоба између Израела и Хамаса у Појасу Газе је у израелским ваздушним нападима погинуло више од 700 деце док је њих 2.450 рањено!

То је за ЦНН изјавила портпаролка Уницефа Сара ел Хатаб.

Болнице у Појасу Газе су препуне деце са опекотинама и ранама од ракета и повредама екстремитета. УНРWА, агенција УН за помоћ палестинским избеглицама, саопштила је да њена склоништа у северном делу Појаса Газе више нису безбедна истичући да је таква ситуација "без преседана".

Подсекретар УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс рекао је да најгоре тек долази кад је реч о сукобу Израела и Хамаса.

- Ова недеља је била тест за човечанство. Бојим се да најгоре тек долази - рекао је Грифитс.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: