Upozorenje o raketama

Upozorenje o raketama oglasile su u Sderotu u Ašdodu. Još uvek nema neposrednih izveštaja o udarima i presretanjima raketa.

Putin i Netanijahu razgovarali o palestinsko-izraelskoj krizi
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o kriznoj situaciji koja je nastala kao rezultat nagle eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je pres služba Kremlja.

Ruski predsednik izjavio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih Izraelaca i istakao da odlučno odbija i osuđuje sva dejstava čije su žrtve civilno stanovništvo, uključujući žene i decu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je „Putin obavestio o koracima koje Rusija preduzima kako bi pomogla normalizaciji situacije, sprečila dalju eskalaciju nasilja i sprečila humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze“.

„Konkretno su izraleskoj strani saopštene ključne tačke današnjih telefonskih kontakata sa liderima Palestine, Egipta, Irana i Sirije“, dodaje pres služba.

Komisija UN smatra da su izraelski udari na Gazu ratni zločin

Komisija UN zadužena za ispitivanje delovanja izraelskih i palestinskih vojnika zaključila je u izveštaju objavljenom u ponedeljak da izraelski napadi na pojas Gaze i 16-godišnja blokada te teritorije predstavljaju ratne zločine.

Nezavisna međunarodna istražna komisija za okupiranu palestinsku teritoriju ispitala je dokaze u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobima zabeleženim između maja 2021. i avgusta 2023. godine, pre najnovijeg porasta nasilja.

„Uzimajući u obzir vojne ciljeve i efekte vazdušnih udara, Komisija zaključuje da, budući da šteta i žrtve izazvane dejstvima izraelskih snaga bezbednosti nisu bili proporcionalni vojnoj prednosti, navedene akcije predstavljaju ratni zločin“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju na 27 stranica je takođe utvrđeno da „sprečavanje ulaska hrane i medicinskih zaliha u Gazu predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

Što se tiče palestinskih oružanih grupa, istražno telo je priznalo da „korišćenje raketa i minobacača koji su po svojoj prirodi inherentno neselektivni, od strane palestinskih oružanih grupa predstavlja kršenje zabrane neselektivnih napada i stoga predstavlja ratni zločin“.

"Humanitarni vazdušni most"

Evropska komisija objavila je da će pokrenuti „humanitarni vazdušni most“ u Egipat za isporuku pomoći pogođenima sukobom u Pojasu Gaze.

„Evropska unija pokreće humanitarni vazdušni most u okviru kojeg će biti obavljeno nekoliko letova za Egipat kako bi se isporučile vitalne zalihe humanitarnim organizacijama koje rade u Pojasu Gaze. Prva dva leta biće obavljena ove nedelje“, navodi se u saopštenju.

SZO: U Gazi ima vode, struje i gasa za 24 sata pre "prave katastrofe"
Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas upozorenje u kojem navodi da je u Pojasu Gaze ostalo vode, struje i goriva samo za 24 sata, pre nego što bude nastupila "prava katastrofa".

Putin sa kolegama iz Irana, Sirije, Palestine i Egipta
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kolegama iz Sirije Bašarom el Asadom, Irana Ebrahimom Raisijem, Palestine Mahmudom Abasom i Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem o humanitarnoj situaciji u Gazi, saopštila je pres služba Kremlja.

„Predsednik Rusije saslušao je razmatranja i ocene svojih kolega, koji su istakli ozbiljnost humanitarne situacije u Gazi i potrebu da se ukine blokada sektora za hitno snabdevanje lekovima, hranom i drugim potrepštinama“, navodi se u saopštenju.
Kremlj je dodao da je u razgovorima „zapažena ozbiljna zabrinutost zbog verovatnoće da sukob preraste u regionalni rat“.
Iran upozorio da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je danas da se svakim satom povećava opasnost od otvaranja novog fronta ukoliko rat u Pojasu Gaze ne bude prestao.

Stigla voda u južni deo Pojasa Gaze

Izrael je obnovio snabdevanje vodom južnog dela Pojasa Gaze, rekao je ambasador Izraela u Rusiji.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na položaje IDF-a
Libanska grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napade na položaje Izraelskih odbrambenih snaga u blizini granice sa Libanom. Iz IDF-a su saopštili da nijedan njihov vojnik nije povređen, kao i da su na napade odgovorili artiljerijskom vatrom

Netanjahu: Svet se mora ujediniti da pobedi Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se svet mora ujediniti da pobedi Hamas, kao što je ranije ujedinjen pobedio teroriste Islamske države ili naciste.
Netanijahu je u obraćanju u Knesetu naglasio da je izraelski narod ujedinjen u svom cilju da pobedi.

BONUS VIDEO: