Ахтисари је боловао од Алцхајмерове болести и повукао се из свих јавних активности током 2021. године. 

Он је био председник Финске од 1994. до 2000. године.

У октобру 2008. добио је Нобелову награду за мир Награда „за његове важне напоре, на неколико континената и више од три деценије, у решавању међународних сукоба”. У Нобеловом саопштењу се наводи да је Ахтисари одиграо истакнуту улогу у решавању озбиљних и дуготрајних сукоба, укључујући сукобе у Намибији, Индонезији, на Косову и Метохији и Ираку.

Као учитељ у основној школи, који је постао дипломата, Ахтисари је деценијама радио као дипломата и мировни посредник за финску владу и Уједињене нације, а за свој рад на решавању међународних сукоба добио је Нобелову награду за мир 2008. године.

 

 

Како наводи АП, Ахтисари који је био и специјални изасланик Уједињених нација за статус Косова и Метохије и, како наводи америчка агенција, помогао у "постизању мировног споразума при повлачењу српских снага са Косова".

Сматра се да је његов план из 2007. године за статус КиМ, иако га није прихватио Савет безбедности УН и Србија, постао основа за проглашење независности тзв. Косова 2008.

Када му се завршио председнички мандат 2000. године, Ахтисари је основао НВО Иницијативу за управљање кризама у Хелсинкију (ЦМИ), чији је циљ спречавање и решавање насилних сукоба путем неформалног дијалога и посредовања.

Одступио је са места председника ЦМИ крајем 2017. године и од тада је у пензији, пренео је Танјуг својевремено.

Ахтисари ће бити испраћен уз државне почасти, а датум сахране биће накнадно објављен.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".