У понедељак је у Окружном суду почело суђење Финцима оптуженим за злочине с терористичком намером за које власти тврде да су били мотивисани крајње десничарским идеологијама, пише фински YЛЕ.

Према речима тужиоца, тројица од четворице оптужених суочени су с разним оптужбама везаним за казнена дела везана за ватрено оружје и обуку за почињење терористичког чина.

Четврти осумњиченик се суочава с оптужбама за поседовање ватреног оружја.

Полиција је рекла да су осумњичени неонацисти који су намеравали да користе тактику акцелерације да дестабилизују друштво, започну расни рат и унапреде своје крајње десничарске циљеве. Тужилац је рекао да мушкарци нису званично формирали удружење.

Сана на мети

На друштвеној мрежи Телеграм, двојица од четворице оптужених су расправљали о томе како лако могу да убију тадашњу премијерку. Марин је у то време требало да посети њихов град Лахти који се налази северно од Хелсинкија. Полиција је рекла да је један од њих прецизирао да су хтели да изведу оружани напад. Имали су пиштољ из кога су пуцали у поштански сандучић.

Један од оптужених каже да су се пуцајући опуштали, али је рекао да би да жели могао да убије премијерку. За извршење убиства наводно су планирали да користе оружје које су израдили 3Д принтером.

- Пиштољ ФГЦ-9 био је при руци и аутомобилом сам могао стићи до трговине у Лахтију за десет минута. Тада сам на Телеграму написао да постоји теоретска могућност покушаја политичког убиства - рекао је један од осумњичених током испитивања.

Један од оптужених рекао је да је била реч о шали и да нису планирали убиство Марин, преноси хрватски Индекс.

Постојале и друге мете

Полиција је претходно рекла да су осумњичени планирали нападе на железнице и другу инфраструктуру, а такође су разговарали о плановима напада на људе.

Један од осумњичених навео је адресу Европског центра изврсности за борбу против хибридних претњи са седиштем у Хелсинкију као мету.

Неонацисти су наводно поред Марин имали и друге мете, међу којима су били посланици у парламенту, антифашистички активисти, представници мањина...

Такође су хтели да нападну и локације попут седишта Уније левице, волонтерске књижаре, веганског кафића и ноћног клуба у граду Тампереу.

Сана Марин је изгубила на изборима у априлу и потом одступила с места председнице Социјалдемократске странке. Марин је имала 34 године кад је 2019. дошла на власт и тако постала најмлађа особа на премијерској функцији на свету. Пре истека мандата увела је Финску у НАТО.

БОНУС ВИДЕО: Сана Марин - бивша премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО пакту

(Курир/Индекс/YLE)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".