Већ првог дана рата у Израелу први авион "Ер Србије" превезао је путнике. Поред четири редовна лета организован је и један ванредни, како би превезли наше грађане који су имали карте за друге компаније, а које су отказале летове.

- Тек нам овакви догађаји покажу колико наших људи има у свету, и када дође до овако ванредних ситуација морате хитно да реагујете. Ја сам раније тражио да се при министарству формира штаб за овакве ситуације, када наши грађани имају било какве проблеме у иностранству. Сада су нам се пре свега обратили људи који су остали без летова. Морам да похвалим 'Ер Србију' која је поред редовних летова имала и један ванредни. Људи се обично у оваквим ситуацијама сете државе, потребно је време да се добију дозволе, али је лет организован као и јучерашњи у сарадњи са Северном Македонијом - рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Из Израела евакуисано 700 Срба

До сада је из Израела превезено 700 наших људи, а министар спољних послова каже да их има још око 200.

- Људи тамо раде, не иду тамо само туристи. Именовали смо новог амбасадора Петровића који одлази већ следеће недеље. Послали смо и испомоћ како би се нашли нашим људима. Ми ћемо пратити ситуацију и даље, важно је да наши грађани држе контакт са нашим конзулатом. Нико неће остати незбринут. Могу да се обрате нашем конзулату у Тел Авиву, имамо и почасни конзулат у Гази, или да се обрате директно министарству - објаснио је министар Дачић.

Како каже, ово није нова ситуација за Министарство спољних послова, током короне организовани су слични летови, као и евакуација из Либије.

- Ми немамо информације да је било ко од наших грађана настрадао, да се налази у болници, или да је отет. Један наш грађанин је рањен, он је радио на фестивалу, збринут је у болници, али је сутрадан пуштен кући - навео је Дачић.

"Многи у међународној заједници желе да чују да Срби хоће да учествују на изборима"

Међународна заједница позива на деескалацију стања на северу Косова, а један од корака су, како кажу, ванредни избори у четири северне општине.

Из Српске листе су затражили од Приштине да у најкраћем року распише ванредне локалне изборе за градоначелнике и одборнике, док Приштина за изборе тражи другачији систем, тј. петицију грађана са севера.

Дачић каже да су Срби послушали савет и препоруку који је дао председник Александар Вучић управо да би се показало да Србија јесте за деескалацију и да ћемо томе допринети.

- Многи у међународној заједници желе да чују да Срби хоће да учествују у изборима. Знате да смо од почетка били против оваквог начина организовања избора, и на претходним Срби нису учествовали, јер Курти силом ради и вуче једностране потезе. Срби су послушали савет и препоруку коју је дао председник Вучић. Избори неће да реше целину проблема, али ће свакако да донесу стабилизацију власти у те четири општине. Нећемо имати квазиградоначелнике, а запослени Срби у тим администрацијама моћи ће да долазе на посао нормално - рекао је Дачић.

Што се тиче ситуације у којој је Србима на северу Косова онемогућено готово све, од подизања новца до несташице лекова, први потпредседник Владе каже да Београд има ограничену могућност да реагује без физичког присуства.

- Не можемо нешто да спроводимо ако немамо присуство. Међународна заједница треба да нађе решење како да Срби нормално живе и то мора да буде део дијалога. Веома је битно наставити дијалог, али не тамо где се стигло силом. Курти мисли да може ту да настави. Мора да се крене од формирања Заједнице српских општина - нагласио је Дачић.

Поједине земље злоупотребљавају и Савет безбедности

Министар Дачић је рекао да ће седница Савета безбедности о КиМ бити одржана 23. октобра и да ће јој он присуствовати заједно са председником Србије. Међутим, како каже, не би га чудиле злоупотребе од стране појединих земаља.

- Ноћас сам сазнао да су Албанија и Велика Британија заказале тзв. неформалну седницу Савета безбедности. То није ни седница него као тематска расправа, а позвали су Вјосу Османи да држи уводно излагање, заједно са представницама из БиХ, Украјине и других земаља, што је још један пример злоупотребе Савета безбедности. Када имате такве злоупотребе од појединих земаља онда можете свашта да очекујете и на седници Савета безбедности 23. октобра. Албанија није хтела ни да помери седницу, да би могао да учествује председник, него је то урадио Бразил - рекао је за РТС Ивица Дачић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".