Ратно стање у Израелу траје већ осми дан, а број жртава расте из часа у час - у сукобу израелске војске и припадника Хамаса. О немирима, који су захватили Блиски исток свој став је предочио Усаме Зукорлић, син покојног Муамера Зукорлића.

Текст, који је објавио на друштвеној мрежи "X", некадашњи "Твитер", под називом "О Палестини", вам преносимо у целости.

- Желим казати пар речи о Палестини као неко кога је родила мајка Палестинка.

Да би разумели оно што се догађа у Гази и да би имали праведан однос, важно је научимо неке ствари, да не журимо са ставовима у недостатку исправних информација. Када су Палестинци у питању, суштински је важно разликовати три различита појма:

 ХАМАС или Исламски покрет отпора је ултра-десницарска политичка партија која је 2006. године демократским путем дошла на власт у Палестини. Власт је успела да успостави искључиво у Гази. Циљ јој је Палестинска држава у границама Британског мандата Палестине (1920-1948) што би значило уништење Израела. ЕУ и УСА је сматрају терористичком организацијом због одговорности за страдање преко 200 израелских цивила од 2008. до 2020. год., док већина света је сматра организацијом отпора легално изабраном владајућом странком палестинске државе.

Питање "ПАЛЕСТИНСКЕ ДРЖАВЕ" која је тренутно под израелском окупацијом и блокадом, је одвојено питање од питања подршке активностима партији Хамаса. Палестину као државу признаје 138 од 193 државе у свету у границама из 1949. год и чланица је посматрач у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама. Не подржава ни већина Палестинаца ни већина Арапа у потпуности Хамасову методологију борбе, али је већина света сложна да се треба окончати израелска окупација Палестине и мировним уговором омогућити јој да функционише као држава. Израел кроз колонијално насељавање остатака Палестине настоји трајно онемогућити ту идеју.
 Треће, без обзира на политичке ставове о партијама и државама, сваки хумани човек на свету би требао да буде против убијања голоруког ненаоружаног ЦИВИЛА, нарочито жене, ђецу и старце.
Оно сто је разбеснело свест ових дана је операција "Поплава Ал Акса" у којој је Хамас по први пут копнено напао насеља у близини Газе где је убијено преко 1.200 израелских цивила (у поређењу са 200 цивила за 12 година) и преко 200 одведено у таоце, што до сада није виђено на том подручју.

Компарације ради, Израелом управља коалиција десничарских и ултрадесничарских ционистичких и фундаменталистичких странака предвођене партијом Ликуд које су одговорне за страдање преко 5.500 палестинских цивила од 2008. до 2020. године и за нових 2.500 убијених у припремној фази за најављено етничко чишћење Газе.

Из свега наведеног желим поручити:

Критиковање израелских ултрадесничарских странака није антисемитизам. Критиковање палестинских ултрадесничарских странака није једнако антипалестинству. Овај рат у Гази је несразмеран и неправедан. Страдају недужни људи, док наоружане кукавице се крију иза зидина, без храбрости за борбу прса у прса, војник против војника. Већу одговнорст увек има јачи.

Ел Кудс, на арапском знаци "Свети", а Јерусалим на хебрејском знаци "Град мира".

Светост једне невине крви је већа од светости Кудса/Јерусалима.

Ми муслимани и хришћани Балкана се са чежњом сећамо времена Османског царства када смо ходочастили Свету земљу, без граничних прелаза, мирни и безбедни, не страхујући за своје животе и своју част. Желимо Свету земљу као земљу мира!", навео је Усаме Зукорлић и у бојама палестинске заставе поручио:

 - Стоп убијању цивила!

 - Стоп државном тероризму!

 - Живела палестинска држава!

 - Живео мир међу људима!

 

 

Иначе Усаме Зукорлић је потпредседник Народне скупштине Србије и председник Странке правде и помирења, син је покојног муфтије Муамера Зукорлића.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".