Уједињене нације саопштиле су рано у петак да им је израелска војска рекла да би око 1,1 милион Палестинаца у Гази требало да се пресели на југ енклаве у наредна 24 сата.

"Уједињене нације сматрају немогућим да се такав покрет одигра без разорних хуманитарних последица. Уједињене нације снажно апелују да се свака таква наредба, ако се потврди, поништи како би се избегло претварање онога што је већ трагедија у катастрофалну ситуацију", рекао је портпарол УН Стефан Дужарик у саопштењу.

Дужарик је додао да се наређење израелске војске односи и на сво особље УН и на оне смештене у објектима УН, укључујући школе, здравствене центре и клинике, преноси Ројтерс. Израел је обећао да ће уништити покрет Хамас који влада Појасом Газе у знак одмазде за најсмртоноснији напад на цивиле у историји Израела, када је стотине наоружаних људи прешло границу и дивљало израелским градовима у суботу.

Израелски званичници кажу да је број погинулих у Израелу порастао на више од 1.300. Већина су цивили убијени у својим домовима, на улицама или на забави. Власти у Гази саопштиле су да је више од 1.500 Палестинаца убијено, а преко 6.000 рањено у узвратним израелским ваздушним нападима и да планирају копнени напад.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: