Иако може да буде досадно, обично није узроковано ничим забрињавајућим, често је само знак да треба да надокнадите спавање или да направите паузу од лаптопа. Међутим, постоје ситуације у којима може указивати на озбиљан проблем.

Иако у већини случајева ово није већи медицински проблем и често прође само од себе, "играње" ока веома је непријатан и иритантан симптом који може указивати на умор, али и неки здравствени проблем.

Ако с времена на време добијете трзај у оку, НХС каже да је то углавном узроковано:

  • стресом и анксиозношћу
  • умором и исцрпљеношћу
  • превеликим уносом кофеина или алкохола
  • неким лековима - проверите нежељена дејства на паковању или упутству

Главни узрок титрања ока је напрезање мишића. Медицински стручњаци ову нехотичну контракцију пре свега повезују са ритмом живота пацијента, а тек онда са низом других фактора. То потврђује статистика болести – најчешће се становници великих градова суочавају са проблемом играња ока.

Доњи или горњи капак могу се трзати одвојено, око може сврбети или болети, а све зависи од тачног узрока симптома и од индивидуалних карактеристика пацијента.

Фото: Профимедиа

 

Трзај очију манифестује се на два начина:

  • Миокимија очних капака - благи случај повременог трзања очију у којем већини пацијената није потребно лечење
  • Бенигни есенцијални блефароспазам - трајне, невољне контракције због којих се ваше око делимично или потпуно затвара

- Ако сте погођени овом другом категоријом, ваше око може бити мало више него досадно. Иако ће обично бити боље само од себе, можда ће вам требати лечење - рекао је Џонс Хопкинс.

Студија објављена 2020. сугерише да 20 до 30 одсто људи са бенигним есенцијалним блефароспазмом има породичну историју овог стања.

Али то такође може бити узроковано местом где живите или послом који радите, јер студија из 2022. године указује на то да живот у граду, стресни посао или провођење много времена испред екрана или ТВ-а могу утицати на очи.

Како се ослободити трзања очију

Може се десити да игране настане и нестане за само неколико минута, али и да дуже траје и да престане у року од неколико дана или највише недеља.

НХС је предложио да се довољно одмарате и покушавате да пронађете начине да се опустите.

- Покушајте да не бринете о томе – трзај је обично безопасан и брига може да га погорша, кажу стручњаци.

Фото: Профимедиа

 

Смањење пића са кофеином, попут чаја и кафе, може помоћи, као и алкохола. Али ако сумњате да је узроковано лековима, немојте престати да га узимате пре него што разговарате са лекаром.

Др Корнелијус Рене, консултант окулопластичног хирурга у болници Аденбрук у Кембриџу, имао је неколико савета за оне од нас који проводе много времена пред екранима.

- Покушајте да се сетите правила 20-20-20, рекао је за "Гардијан".

- То укључује узимање паузе од најмање 20 секунди, сваких 20 минута и гледање најмање 20 стопа (6 метара) даље током ње.

Не заборавите да трепнете чак и ако звучи очигледно, додао је, јер то може да освежи ваше очи.

Када треба да потражим помоћ?

НХС препоручује да разговарате са лекаром опште праксе ако:

  • имате трзај дуже од две недеље
  • имате трзај на више места
  • захваћено подручје се осећа слабо или укочено
  • мислите да вам преписани лек може изазвати трзај

Др Лук Поулс, помоћник клиничког директора у "Bula Health Clinics", рекао је да продужени трзаји или било какве промене у изгледу вашег ока могу бити "рани показатељи мултипле склерозе или Паркинсонове болести, прогресивног поремећаја мозга који може довести до укочености и напетости мишића, који се могу манифестовати на лицу".

БОНУС ВИДЕО: