Iako može da bude dosadno, obično nije uzrokovano ničim zabrinjavajućim, često je samo znak da treba da nadoknadite spavanje ili da napravite pauzu od laptopa. Međutim, postoje situacije u kojima može ukazivati na ozbiljan problem.

Iako u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe, "igranje" oka veoma je neprijatan i iritantan simptom koji može ukazivati na umor, ali i neki zdravstveni problem.

Ako s vremena na vreme dobijete trzaj u oku, NHS kaže da je to uglavnom uzrokovano:

  • stresom i anksioznošću
  • umorom i iscrpljenošću
  • prevelikim unosom kofeina ili alkohola
  • nekim lekovima - proverite neželjena dejstva na pakovanju ili uputstvu

Glavni uzrok titranja oka je naprezanje mišića. Medicinski stručnjaci ovu nehotičnu kontrakciju pre svega povezuju sa ritmom života pacijenta, a tek onda sa nizom drugih faktora. To potvrđuje statistika bolesti – najčešće se stanovnici velikih gradova suočavaju sa problemom igranja oka.

Donji ili gornji kapak mogu se trzati odvojeno, oko može svrbeti ili boleti, a sve zavisi od tačnog uzroka simptoma i od individualnih karakteristika pacijenta.

Foto: Profimedia

 

Trzaj očiju manifestuje se na dva načina:

  • Miokimija očnih kapaka - blagi slučaj povremenog trzanja očiju u kojem većini pacijenata nije potrebno lečenje
  • Benigni esencijalni blefarospazam - trajne, nevoljne kontrakcije zbog kojih se vaše oko delimično ili potpuno zatvara

- Ako ste pogođeni ovom drugom kategorijom, vaše oko može biti malo više nego dosadno. Iako će obično biti bolje samo od sebe, možda će vam trebati lečenje - rekao je DŽons Hopkins.

Studija objavljena 2020. sugeriše da 20 do 30 odsto ljudi sa benignim esencijalnim blefarospazmom ima porodičnu istoriju ovog stanja.

Ali to takođe može biti uzrokovano mestom gde živite ili poslom koji radite, jer studija iz 2022. godine ukazuje na to da život u gradu, stresni posao ili provođenje mnogo vremena ispred ekrana ili TV-a mogu uticati na oči.

Kako se osloboditi trzanja očiju

Može se desiti da igrane nastane i nestane za samo nekoliko minuta, ali i da duže traje i da prestane u roku od nekoliko dana ili najviše nedelja.

NHS je predložio da se dovoljno odmarate i pokušavate da pronađete načine da se opustite.

- Pokušajte da ne brinete o tome – trzaj je obično bezopasan i briga može da ga pogorša, kažu stručnjaci.

Foto: Profimedia

 

Smanjenje pića sa kofeinom, poput čaja i kafe, može pomoći, kao i alkohola. Ali ako sumnjate da je uzrokovano lekovima, nemojte prestati da ga uzimate pre nego što razgovarate sa lekarom.

Dr Kornelijus Rene, konsultant okuloplastičnog hirurga u bolnici Adenbruk u Kembridžu, imao je nekoliko saveta za one od nas koji provode mnogo vremena pred ekranima.

- Pokušajte da se setite pravila 20-20-20, rekao je za "Gardijan".

- To uključuje uzimanje pauze od najmanje 20 sekundi, svakih 20 minuta i gledanje najmanje 20 stopa (6 metara) dalje tokom nje.

Ne zaboravite da trepnete čak i ako zvuči očigledno, dodao je, jer to može da osveži vaše oči.

Kada treba da potražim pomoć?

NHS preporučuje da razgovarate sa lekarom opšte prakse ako:

  • imate trzaj duže od dve nedelje
  • imate trzaj na više mesta
  • zahvaćeno područje se oseća slabo ili ukočeno
  • mislite da vam prepisani lek može izazvati trzaj

Dr Luk Pouls, pomoćnik kliničkog direktora u "Bula Health Clinics", rekao je da produženi trzaji ili bilo kakve promene u izgledu vašeg oka mogu biti "rani pokazatelji multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja mozga koji može dovesti do ukočenosti i napetosti mišića, koji se mogu manifestovati na licu".

BONUS VIDEO: