Трамп је, у објави на друштвеним мрежама, ту причу назвао "лажном и смешном", рекавши да је људима рекао само да Америка прави "најбоље подморнице и војну опрему било где на свету", што је "прилично позната чињеница".

Он је рекао да ту и сличне приче "избацују корумпирани тужиоци који покушавају да ометају председничке изборе", преноси "Фајненшел тајмс".

- Увек ћу промовисати величину Америке и њену војну опрему - рекао је Трамп и додао да би, у супротном, друге земље куповале од "Русије, Кине или негде другде".

Причу о Трамповом одавању тајни о америчким нуклеарним подморницама, први је објавио "Еј-Би-Си њуз" (АБЦ Неwс), који тврди да је он, неколико месеци пошто је напустио Белу куц́у, разговарао о тим поверљивим информацијама са чланом свог клуба Мар-а-Лаго, једним аустралијским милијардером који је потом те информације поделио са многим другим људима.

"Фајненшел тајмс" подсећа да је бивши председник САД и раније негирао оптужбе да је био немаран према америчким војним тајнама. Поводом рације ФБИ-а на његову вилу Мар-а-Лаго на Флориди, у августу 2022. године, Трамп је најпре рекао да ће сарађивати са властима у истрази. Касније, када је ФБИ објавио да је пронашао скоро десетак докумената који су означени као поверљиви, он је тврдио да су агенти неприкладно ушли у његов дом и да су докази подметнути.

После тога, говорио је да је, као председник, имао трајни налог да скине тајност са свих докумената које је донео са собом из Беле куће, подсећа "Фајненшел тајмс".

Према тврдњама "Еј-Би-Си њуза", који се позива на добро упућене изворе, међу онима којима је Трамп наводно одао тајне о подморницама је више од десетак страних званичника, неколико запослених, као и неколико новинара.

Потенцијално откривање поверљивих информација пријављено је тиму специјалног тужиоца Џека Смита док је истраживао Трампово наводно гомилање поверљивих докумената у Мар-а-Лагу.

Тужиоци и агенти ФБИ-а су најмање два пута ове године испитивали члана Мар-а-Лага, Ентонија Прата, шефа америчке компаније која се бави паковањем. Прат је, наводно, рекао истражитељима да му је бивши председник пренео две информације о подморницама - колико нуклеарних бојевих глава носе америчке подморнице са балистичким ракетама и колико близу таквим бродовима руска подморница мора да се приближи да би их открила.

Оба ова податка су међу најстроже чуваним тајнама америчке морнарице. Извори су, наводно, рекли за "Еј-Би-Си њуз" да је Прат поделио оно што је Трамп рекао са најмање 45 других људи, укључујуц́и 10 аустралијских званичника и троје бивших премијера.

Иако је Прат рекао истражитељима да не може да каже да ли је оно што је Трамп говорио о америчким подморницама било стварно или само "празна прича", истражитељи су ипак тражили од Прата да не понавља податке које му је Трамп наводно рекао, сугеришуц́и да би информације могле бити превише осетљиве да би се даље преносиле.

Није познато да ли су информације тачне, али је Смитов тим истражио наводе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".