Tramp je, u objavi na društvenim mrežama, tu priču nazvao "lažnom i smešnom", rekavši da je ljudima rekao samo da Amerika pravi "najbolje podmornice i vojnu opremu bilo gde na svetu", što je "prilično poznata činjenica".

On je rekao da tu i slične priče "izbacuju korumpirani tužioci koji pokušavaju da ometaju predsedničke izbore", prenosi "Fajnenšel tajms".

- Uvek ću promovisati veličinu Amerike i njenu vojnu opremu - rekao je Tramp i dodao da bi, u suprotnom, druge zemlje kupovale od "Rusije, Kine ili negde drugde".

Priču o Trampovom odavanju tajni o američkim nuklearnim podmornicama, prvi je objavio "Ej-Bi-Si njuz" (ABC News), koji tvrdi da je on, nekoliko meseci pošto je napustio Belu kuću, razgovarao o tim poverljivim informacijama sa članom svog kluba Mar-a-Lago, jednim australijskim milijarderom koji je potom te informacije podelio sa mnogim drugim ljudima.

"Fajnenšel tajms" podseća da je bivši predsednik SAD i ranije negirao optužbe da je bio nemaran prema američkim vojnim tajnama. Povodom racije FBI-a na njegovu vilu Mar-a-Lago na Floridi, u avgustu 2022. godine, Tramp je najpre rekao da će sarađivati sa vlastima u istrazi. Kasnije, kada je FBI objavio da je pronašao skoro desetak dokumenata koji su označeni kao poverljivi, on je tvrdio da su agenti neprikladno ušli u njegov dom i da su dokazi podmetnuti.

Posle toga, govorio je da je, kao predsednik, imao trajni nalog da skine tajnost sa svih dokumenata koje je doneo sa sobom iz Bele kuće, podseća "Fajnenšel tajms".

Prema tvrdnjama "Ej-Bi-Si njuza", koji se poziva na dobro upućene izvore, među onima kojima je Tramp navodno odao tajne o podmornicama je više od desetak stranih zvaničnika, nekoliko zaposlenih, kao i nekoliko novinara.

Potencijalno otkrivanje poverljivih informacija prijavljeno je timu specijalnog tužioca DŽeka Smita dok je istraživao Trampovo navodno gomilanje poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu.

Tužioci i agenti FBI-a su najmanje dva puta ove godine ispitivali člana Mar-a-Laga, Entonija Prata, šefa američke kompanije koja se bavi pakovanjem. Prat je, navodno, rekao istražiteljima da mu je bivši predsednik preneo dve informacije o podmornicama - koliko nuklearnih bojevih glava nose američke podmornice sa balističkim raketama i koliko blizu takvim brodovima ruska podmornica mora da se približi da bi ih otkrila.

Oba ova podatka su među najstrože čuvanim tajnama američke mornarice. Izvori su, navodno, rekli za "Ej-Bi-Si njuz" da je Prat podelio ono što je Tramp rekao sa najmanje 45 drugih ljudi, uključujući 10 australijskih zvaničnika i troje bivših premijera.

Iako je Prat rekao istražiteljima da ne može da kaže da li je ono što je Tramp govorio o američkim podmornicama bilo stvarno ili samo "prazna priča", istražitelji su ipak tražili od Prata da ne ponavlja podatke koje mu je Tramp navodno rekao, sugerišući da bi informacije mogle biti previše osetljive da bi se dalje prenosile.

Nije poznato da li su informacije tačne, ali je Smitov tim istražio navode.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".