Дана (20), која се из Србије преселила у Њу Џерзи, где похађа колеџ, направила је на свом ТикТок профилу читав низ видеа о разликама између Америке и Србије и Балкана које је симболично назвала "USA vs Балкан".

- Од када сам се преселила у Америку правила сам списак ствари које су ми или чудне или другачије од ствари које ми радимо у Србији или Балкану - рекла је Дана, а потом у серији клипова објаснила шта је то што ју је је шокирало, изнервирало али и одушевило.

Како каже, по њој, Америка је направљена за аутомобиле а не људе, што је схватила на основу чињенице да тамо нигде не може да се оде пешака. Такође, приметила је да тротоара нема - И онда када јој се чини да тротоар постоји, он "једноставно нестане".

Следеће што ју је шокирало била је чињеница да су јој се странци јављали и отворено причали са њом било где и било када.

 

- Странци се овде јављају и отворено причају са мном, као да ме знају цео живот. То људи овде једноставно раде, не знам зашто. Сад сам се и навикла, али јако ми је на почетку било чудно. На пример у продавници, идеш својим послом и само те неко заустави да те пита неке чудне ствари, на пример везано за неку пилетину, где си купио итд, јако чудно - објаснила је она.

Такође, што се тиче ресторана и кафића, објаснила је да у Њу Џерзију, где се налази, није приметила велики број кафића.

- Овде нема много кафића, притом они који постоје, у њима је атмосфера чудна, уопште није као код нас, ми знамо да одемо на кафу да причамо сатима, овде тога нема. Плус, овде нема типичног чашћавања. Кад се нешто лепо деси, ми на Балкану знамо да частимо, да поделимо то са људима, а овде је обрнуто - ако ти се нешто лепо десило, тебе људи часте - објаснила је она.

Додала је, такође, да конобари у Америци сами доносе рачун и узимају картицу да би наплатили и да сви очекују бакшиш, што ју је изненадило.

- Овде се наравно очекује да мораш да оставиш бакшиш, ако то не урадиш сви те гледају чудно - рекла је она.

Објаснила је и да је приметила неке специфичније ствари што се тиче живота "преко баре".

- У Америци је стандард да ако имаш кућу имаш и просторију за прање веша, буквално имају целу просторију, то ми је тако трошење простора, ваљда је боље да ту направиш нешто друго. И искрено, овде се само прање веша разликује - није битно да ли се ради о белом, шареном или неком другом вешу, већ се све пере на 30 и 40 степени. Управо зато, имам осећај да ми је све прљаво - каже ова двадсетогодишњакиња.

Оно што ју је следеће изненадило јесте типичан амерички доручак - јаја, палачинке, сланина... Све је то океј, каже, међутим, пита се шта ту ради јаворов сируп.

- Американци преко свега, али свега стављају јаворов сируп, делује ми тако ужасно - рекла је она.

Када је начин и стил облачења Американаца у питању, Дана је објаснила да је приметила да имају другачији/лежернији начин облачења.

- Ово сад није ништа негативно, само је је мени чудно, али они не брину за свој изглед, већина људи носи лежерну одећу, као да су кренули у теретану. Док код нас, одеш у продавницу сређена - објаснила је она.

Што се тиче школа и факултета, објаснила је да су америчке школе много лакше и да је њихов образовни систем доста иза српског, а то је приметила онда када је на колеџу схватила да учи математику коју је у Србији већ прошла у средњој школи.

Међутим, тврди, иако су им школе лакше, Американци су су опседнути послом.

- Превише раде, превише дају себе, увек је посао први - објаснила је она.

Као и сви који су имали контакта са Америком, и Дана је објаснила да је свуда превише бескућника и да заиста то представља један од великих проблема целе Америке.

БОНУС ВИДЕО: