Обраћање председника Вучића

- Велика ми је част да угостим Виктора Орбана. Разговарали смо о важним и стратешким питањима. Усвојили смо један добар закључак који се тиче формирања тимова за логистику. Наше две земље су земље без лука и мора и у зависности смо од Констанце, Копра, Солуна... Морамо да проналазимо нова решења за извоз и увоз наших роба, затим безбедност у области воде и хране и нашу енергетску безбедност, анализу доступности радне снаге свих профила, посебно занатских. Разговарали смо о могућностима формирању заједничких компанија, посебно у областима сточарства, нарочито говедарства и овчарства. Потребан је развој пољопривредне инфраструктуре. Затим формирање компанија за нафту и гас, улагања у енергетску инфраструктуру. Нешто што чини живот било је од посебног значаја. Разговарали смо и о геополитичким стварима. Разговарали смо о свим важним питањима, нашем путу у ЕУ, иницијативи БРИКС. Разговарали смо и како да поправимо наш инвестициони амбијент. Верујем да смо направили добар састанак. Премијеру Орбану захвалан сам на свакој подршци, осећајте се увек као код своје куће - рекао је Вучић и најавио да ће отићи са гостом у кратак обилазак Београда на води и да ће, након трилатералног састанка, поподне имати и билатерални састанак са мађарским премијером.

- Мађарска до сада није имала прилику да учествује на састанку попут овог. Мађарска је увек била на страни дијалога, никада нисмо подржавали санкције ни против једне земље - казао је Виктор Орбан.

Трилатерални састанак

Вучић и Орбан данас су се састали и са престолонаследником Абу Дабија Њ. в. шеиком Каледом бин Мохамедом бин Заједом ел Нахјаном.

- Одличан и садржајан састанак са пријатељима које сам детаљно обавестио о последњиим догађајима на Косову и Метохији. Размотрили смо и бројне теме у оквиру иницијативе за успостављање стратешке безбедности региона у области енергетике, водоснабдевања, прехрамбене индустрије и људских ресурса. Разговарали смо и о великим инвестиционим потенцијалима који су се отворили у оквиру предстојећег #ЕXПО2027, као и о ширењу сарадње у области нових пројеката, иновација, истраживања, здраве и зелене енергије и технологија будућности - објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.

- Захвалан сам пријатељима из УАЕ и Мађарске на спремности да чују наше предлоге, планове и идеје, као и на интересовању да учествују у даљем развоју Србије, али и на посебној посвећености јачању чврстог партнерства са нашом земљом и његовој надоградњи у годинама које долазе.

БОНУС ВИДЕО: